Vertigo Hastalığı Nedir, Vertigonun Belirtileri ve Tedavi Yöntemi

Vertigo, genelde baş dönmesi ile hareket ve denge duygusunun yitirilmesidir. Bazen sadece göz kararması ile de ortaya çıkabilir.

Vertigo, nöroloji bölümüne çok başvurulan şikyetler arasındadır. İnsanın başının birden dönmesi akla, beyinde bir sorun olduğunu getirir. Fakat öyle değildir. Çoğu zaman kendiliğinden düzelir ve altında önemli bir hastalık bulunmaz. Ancak bu bütün baş dönmelerinin ve denge kayıplarının önemsiz olduğu anlamına gelmez.

Vertigonun en çok karşılaşılan belirtileri baş dönmesi ve kulak çınlamasıdır.

Vertigo aşırı şiddetli olduğunda hastalarda gözlerde sıçrayıcı hareket, bulantı ve kusma, ayakta duramama gibi belirtiler de olabilir. Zamanla insanın ayağının altından yer kayıyormuş gibi hissetmesi veya bir yana kayma gibi belirtilerle devam eder.

Vücudumuzun denge ve hareket halinde kalmasını sağlayan organlarımız kulak ve beyinciktir. Bu nedenle, bu organlarımızda oluşan bir sorunda vertigo hastalığı oluşmaktadır. Göz, kulak ve beyincik organımıza bağlı olarak oluşacak muhtemel rahatsızlıklar şunlardır:

Vertigo

İç kulakta bulunan denge organı ile ilgili bir rahatsızlık, meniere hastalığı, multiple Skleroz hastalığı, kalp hastalıkları, aşırı kansızlıklar, metabolik bozukluklar, boyun kemiklerinde bozulmalar ve kireçlenmeler, yaşlılar ve birçok hastalığı olanlar, üst solunum yolu enfeksiyonları sonrası iç kulak tutulumu, iç kulaktaki denge ile ilgili sinyalleri beyine ulaştıran sinirin iltihaplanması, kronik orta kulak iltihaplarının iç kulağa kadar ulaşması, menenjit veya diğer ateşli hastalıklar, iç kulakta veya iç kulak sinirindeki tümöral hastalıklar.

Vertigo genellikle başka bir hastalığın habercisidir. Bu nedenle öncelikle asıl hastalığın tedavi edilmesi gerekir. İlaçlar ve tedavi süreci asıl hastalığa göre uygulanmalıdır. Tümörler hariç kulağa bağlı baş dönmeleri kısa ya da uzun sürede kendiliğinden ortadan kalkmaktadır.

Vertigo, beyin damar hastalığı, beyin tümörü, boyun kemiklerinde kireçlenme gibi hastalıklarla alakalı ise bu hastalıklara yönelik özel tedaviler uygulanır. Neticede doktor hastaya ayakta ya da yatarken bazı testler yapar.

Aşırı kafa hareketlerinden (özellikle yukarı bakmak) veya hızlı baş hareketlerinden kaçınmalı.