Sedef Hastalığı

Deri üzerinde döküntülere neden olan cilt hastalığına sedef denir.

Sedef hastalığına neden olan etmenler konusunda net bir bilgi bulunmamakla beraber genetik yatkınlığın ve çevresel faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir.

Sedef hastalığında en sık görülen tür, plak tipi olarak adlandırılan sedeftir. Diğer türler hastaları daha seyrek olarak rahatsız etkiler.

Sedef, deride görülen döküntüler sebebiyle genelde alerjik bir hastalık olarak tanımlanır. Ancak bu yanlış bir tanımlamadır.

Sedef hastalarında görülen döküntülerin sebepleri herhangi bir alerjik durum değildir.

Sedef hastalığının nedenleri tam olarak bilinmese de birlikte, genetik yatkınlığın diğer sebeplere oranla daha önemli olduğu görülmektedir.

Aile bireylerinde sedef hastası bulunan kişinin, hastalığa yakalanma ihtimali daha yüksek olarak tespit edilmiştir.

Genetik nedenlere ek olarak, aşırı stres ve bir takım çevre faktörleri de bu hastalığın gelişiminin sebeplerindendir.

Sedef hastalığının, diğer alerjik deri hastalıklarına oranla en bariz belirtisi deri üzerinde oluşan ve plak olarak adlandırılan döküntülerdir.

Plaklar kırmızı renkte ve kuru bir yapıdadır. Sedef hastalığı genellikle saç diplerinden başlar. Saç derisinde görülme oranı çok yüksektir. Saçtan sonra ise sedef hastalığının en çok görüldüğü yerler dirsek ve dizlerdir.

Sedef Hastalığı Nedir

Sedef hastalığından kaynaklanan döküntüler, simetrik olarak yayılma gösterir ve vücudun sol tarafında oluşan leke sağ tarafta da oluşmaya başlar.

Plakların görünüşü ve ebatları değişkenlik gösterebilir. Hastalığın ilk aşamasında sedef, küçük dairesel döküntülerle başlar.

Daha sonra bu döküntülerin boyu büyümeye ve vücutta farklı bölgelere yayılmaya başlar. Döküntüler neticesinde cilt kendini yenilemeye başlar.

Bun yenileme hızının artması, hücrelerin birikmesine ve derinin olağandan daha kalın bir hale gelmesine neden olur. Cilt üzerindeki değişimlerden sonra, tırnaklarda da bozulmalar oluşur. Tırnak yapısının çukurlaşır ve tırnaklarda pul pul dökülmeler başlar.