Karpuzun Faydaları

Özellikle yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi olan karpuz, A vitamini, B1 , B6 vitamini ve C vitamini bakımından çok zengindir.

Büyük oranda su içeren karpuz vücutta su kaybının yaşandığı aşırı sıcaklarda tüketilmesi önerilen besinler arasındadır. Besleyici ve elektrolit bakımından zengin bir yiyecektir. 1 kse karpuz( 1 porsiyon) 45 kaloridir.

Karpuz yağ ve kolesterol içermez. Ancak şeker içeriği yüksektir. İyi bir lif kaynağı olması nedeniyle bağırsak hareketlerini düzenler. Bağırsak kanseri riskini azaltır.

Karpuza kırmızı rengini veren likopen bir antioksidandır. Tüm antioksidanlar gibi likopen de serbest radikallerin oluşumunu engeller. Serbest radikallerin hücreye verdiği zararı engelleyen antioksidanlar yaşlanma etkilerini geciktirirler.

Kansere karşı koruyucu etkileri vardır. Likopen ayrıca kalp damar sağlığının korunması için önemli bileşenler içerir. Yüksek oranda C vitamini ihtiva eden karpuz cildi güneşin zararlı etkilerinden korur.

Kanda LDH(kötü huylu kolesterol) düzeylerini düşürerek yüksek kolesterol düzeylerinin neden olduğu kalp damar hastalıkları ve tıkanıklıklarını geciktirir.

İçerdiği yüksek potasyum düzeyiyse kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Vücudun asit-baz dengesini düzenler.

Karpuzun içerdiği yüksek beta karoten oranı ise özellikle prostat kanserine karşı koruyucu etki yapar. Karpuz çekirdeklerinde bulunan ''cucurbocitrin'' adlı madde kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.

Karpuz böbrek taşı ve kum sorunu olan hastaların tüketmesi gereken bir besin maddesidir. Kolay ulaşılabilir, lezzetli, düşük kalorili ve hastalıklardan koruyucu etkileri nedeniyle karpuz herkesin tüketmesi gereken vaz geçilmez bir besindir.

Karpuzun yüzde 95'inin sudan oluşmasından dolayı bedeni temizleyici bir özelliği bulunuyor.

Karpuzun böbrekleri çalıştırdığını, idrar söktürdüğünü, böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizlediği, ayrıca kum ve taştan yakınanların da karpuzu es geçmemesi gerekiyor.

Karpuzun Faydaları

karpuz

Yaz aylarında severek tükettiğimiz karpuz saçlarımızdan kalbimize kadar pek çok yerde vücudumuz için faydalıdır.

1 kse kadar karpuz vücudunuzun günlük A vitamini İhtiyacının %18'ini tek başına karşılar ve karpuzun %91' ini su oluşturur.

Karpuz tıpkı domates gibi rengini kırmızı renk veren likopen adlı maddeden alır. Ancak karpuz, domatesten daha fazla likopen içerir. Likopen vücudu birçok hastalıktan koruma özelliğine sahip bir maddedir.

Ayrıca karpuz yapısında bol miktarda C vitamini bulundurur. C vitamini vücudun enfeksiyonlara karşı direncini arttırmanın yanı sıra cilt ve saç için oldukça faydalıdır.

İspanyol bilim adamlarının yaptığı bir araştırmaya göre karpuzun L-citrulline adlı bir aminoasit içerdiği saptanmıştır. L-citrulline vücutta L-arginin adlı temel bir amino asite dönüşerek kan dolaşımını geliştirir ve böylece damarları rahatlatır.

Bu özellikleri sonucunda karpuzun yararlarından bazılarını şöyle sıralamamız mümkündür:

  1. Besleyicidir.
  2. Elektrolit bir su kaynağıdır.
  3. Kanser riskini azaltır.
  4. Göz sağlığını korur.
  5. Kalp ve damar sağlığı için önemlidir.
  6. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  7. Cildi zararlı güneş ışınlarından korur.
  8. Saçların kurumasını engeller.
  9. Özellikle spordan sonra yaşanan kas ağrılarını hafifletir.
  10. Kolesterolü düşürdüğü söylenir, bu konudaki araştırmalar devam etmektedir.
  11. Kilolu kişilerde yüksek tansiyonu düşürür.
  12. Oldukça az kalori içerdiği için zayıflamaya yardımcıdır.
  13. Antioksidan etkiye sahiptir.
  14. Çok yüksek oranda A ve C vitamini ile kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır ve manganez mineralleri içerir.
  15. Lif bakımından zengindir ve sindirime yardımcı olur.

Karpuzun Yararları

  • "Az miktarda da olsa barındırdığı 'likopen' maddesi kalbi enfarktüs ihtimaline karşı koruyor.
  • Karpuzun bu özelliklerinden yararlanmak için yemeklerden çok önce, mide boşken tüketmek gerekiyor. Çünkü yemek sonrasında yendiğinde sindirim güçlüğü yaşanabiliyor.
  • Yüksek miktarda lif içeren karpuzun kalorisi de düşüktür.
  • İlginç olan, karpuzun besin değerinin diğer birçok besinde olduğu gibi kabuğunda saklı olması. Bu nedenle olabildiğince kırmızı etli kısmın altındaki beyazımsı kısmı tüketilmeli.
  • Karpuz bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliğiyle çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan beta karoten içerir.
  • İçerdiği yüksek potasyum kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak kanserini önlemede de rol oynar.
  • Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan cucurbocitrin adlı maddeyle kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Yağ ve kolesterol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri vardır"

(İHA)

KARPUZUN FAYDALARI

  1. Kanser çeşitlerine karşı olan tedavi edici ve koruyucu etkisinin yanı sıra kalp fonksiyonlarının ve kan Basıncının düzenlenmesine de yardımcı olduğu biliniyor.
  2. Karpuzun, bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan beta-karoten içerdiğini, içerdiği yüksek potasyumun da kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı oluyor.
  3. Karpuz iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenleyen ve Bağırsak Kanserini önlemede rol oynayan karpuzun çekirdeklerinin de, içinde bulunan cucurbocitrin adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor.
  4. Karpuz, yağ ve kolestrol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri bulunuyor. Karpuzun tüketilmesi için olgunlaşmış olmasına özen gösterilmesi gerekiyor.
  5. İçeriğinde bol miktarda bulunan laykopen maddesi nedeniyle, kansere karşı koruyucu özelliği bulunuyor.
  6. Laykopen maddesi ise antioksidan özelliği sayesinde, serbest radikaller denilen zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller. Laykopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı koruma sağlar. Bu nedenle karpuz, kansere karşı koruma sağlayan en önemli besinlerden biridir.