Allerjinin Nedeni, Bağışıklık Sisteminin Anormal Çalışması

Allerjik hastalıklar, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de oldukça sık rastlanan hastalıklardan. Yapılan araştırmalar, her 4 kişiden 1'inde kalıtımsal bir allerjik rahatsızlık olduğunu gösteriyor.
Çevremizde yaygın olarak bulunan allerjenlere bazı kişiler diğerlerinden daha duyarlı olup, bunlara karşı allerjik olmayan kişilerden çok daha abartılı bir reaksiyon veriyor.
Uzmanların verdikleri bilgilere göre, vücudumuzu hastalıklardan koruyan bağışıklık sistemi bazen anormal çalışıyor ve normalde zararlı olmayan maddelere karşı da antikorlar üretiyor, sonuçta bir duyarlılık meydana geliyor. Bundan sonra bu maddeler ile her temas sonrası hastalık belirtileri ortaya çıkıyor.
Uzmanlar, ev tozu, küf mantarları, kedi, köpek ve kuş tüyleri, çeşitli ağaç, ot ve çayır polenleri, böcek ve haşereler, bazı parazitler, bazı gıdalar, penisilin gibi bazı ilaçlar, güneş, rüzgar, soğuk, kirli hava ve çeşitli kimyasal maddeler gibi çok sayıda maddenin allerjik özellik taşıdığını bildiriyor. Soluduğumuz havada, tükettiğimiz gıdalarda, kullandığımız ilaçlarda, giysilerimizde, eşyalarımızda çok sayıda allerjen bulunuyor. Türkiye'nin zengin bitki örtüsü ise havayla taşınan aero allerjenler için son derece elverişli koşullar sağlıyor.
Allerjik hastalıkların belirtileri, hastalığın tipine ve ağırlığına, hastanın yaşına ve cinsiyetine göre değişiyor. Uzmanların verdikleri bilgilere göre, bu belirtiler şu şekilde ortaya çıkıyor:
"- Allerjik sinüzit, burun ve göz nezlesinde, yılın belirli aylarında veya tüm yıl boyunca devam eden hapşırma, burunda kaşıntı, burun akıntısı ve tıkanıklığı görülüyor. Geniz akıntısı, boğazda gıcıklanma, gözlerde yaşarma, kızarıklık ve kaşıntı, kulakta dolgunluk, hışırtı, kaşıntı, baş ve kulak ağrısı, koku alma bozukluğu, tat alamama, ses değişmesi de görülebiliyor.
- Astımda, nefes darlığı, öksürük, hırıltılı soluma, göğüste tıkanıklık olabiliyor.
- Cilt allerjilerinde, ciltte kaşıntı, kurdeşen denilen kabarıklıklar, kırmızı renkli döküntüler, sulanma, kabuklanma, deride kalınlaşma ve renk değişikliği görülebiliyor.
- Allerjik hastalıklarla uyumlu yakınmaları olan kişinin ailesinde benzer hastalığı olanların varlığı, şikayetlerinin sürekli ve tekrarlayıcı olması, mevsimlere göre değişmesi, diğer allerjik hastalıkların eşlik etmesi gibi hastanın öyküsündeki tipik özellikler, allerjik bir hastalığı telkin ediyor. Kanda özel E tipi antikorların araştırılması, allerjik cilt testleri ve hastalığın tipine göre değişen diğer tetkiklerle kesin teşhis konulabiliyor".
Uzmanlara göre, allerjik bünyenin tedavi ile değiştirilmesi mümkün değil, ancak allerjik hastalıklar kontrol altına alınabilir ve hastanın yakınmaları giderilip normal yaşamına dönmesi sağlanabilir, hastalığa bağlı olarak yaşamının kısıtlanması önlenebilir.
Tedavi ise kişiye göre değişiyor. Öncelikle allerjiye neden olan madde veya maddeler belirleniyor, hastalığın tipi ve ağırlığı saptanıp uygun tedavi şekline başlanıyor ve hasta yakın izlemede tutulup, alınan cevaba göre gerekirse tedavi şekli değiştiriliyor.
İHA