Prostata İyi Gelen Yiyecekler

Erkek üreme sisteminin bir parçası olan prostat, üretra ve mesaneyi çevreleyen bir bezdir. Sağlıklı bir erkekte ceviz büyüklüğünde olan prostat, büyümeye başladığı takdirde prostat kanserine yol açabilir.

Prostat kanseri, erkeklerde görülen en yaygın kanser türü olarak bilinir. Dengeli ve sağlıklı beslenmek, prostat sağlığını korumaya yardımcı olur ve prostat kanseri riskini azaltabilir.

Beslenme uzmanlarına göre, sağlıklı yiyeceklerle beslenmek ve egzersiz yapmak; genel vücut sağlığını için gereklidir.

Özellikle yetişkin erkeklerin sebze ve meyve gibi sağlıklı yiyecekleri aperatif veya ana öğünlerde yemesi, ileride meydana gelebilecek birçok hastalığı da önlemelerine yardımcı olur.

Prostata iyi gelen yiyecekler ile beslenerek, sizler de prostat sağlığınızı önemli ölçüde koruyabilir ve daha sağlıklı bir geleceğin temellerini atabilirsiniz.

İşte Prostata İyi Gelen Yiyecekler

Prostata İyi Gelen Yiyecekler

Çilek: Çilek, böğürtlen ve ahududu gibi meyvelerde C vitamini ve antioksidanlar yüksek miktarda bulunmaktadır. Bu meyvelerde bulunan antioksidanlar vücuda girdikten sonra, serbest radikallerin zarar görmesini önlemeye yardımcı olurlar, kanser riskini azaltma ve hücre sağlığını korumada önemli bir rol oynayan moleküller içerirler.

Bu kırmızı meyvelerin C vitamini kaynağı olması, idrara çıkma sıklığını arttırmaya ve şişlik gibi iyi huylu prostat büyümesi belirtilerinin hafiflemesine yardımcı olabilir.

C vitamini açısından zengin atıştırmalıklar, prostat sağlığını korumada önerilen besin kaynaklarıdır. Beslenme uzmanları, süt, peynir altı suyu ve protein içeren besinlerin, C vitamini açısından zengin meyve ve sebzeleri karıştırarak yenilmesini önermektedirler.

Örneğin; yaban mersini, muz, süt, protein tozu, fıstık ezmesi ve dondurma gibi lezzetli ve besleyici yiyeceklerle sağlıklı atıştırmalıklar ve içecekler hazırlayabilirsiniz.

Günde 1 bardak ölçüsü kadar çilek yemek, vücudunuza 90 mg C vitamini girmesini sağlar. Bir fincan kadar yabanmersini içerisinde ise, 14 mg C vitamini bulunmaktadır. C vitamini kaynağı olan yiyeceklere; turunçgiller, kavun, ıspanak, brokoli ve mangoyu örnek verebiliriz. Yetişkinlerin günlük en az 90 mg C vitamini almaları tavsiye edilir. 1 bardak çilek, günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamanıza yeterli olacaktır.

Yağlı Balık: Haftada en az üç gün öğünlerinize Omega 3 açısından zengin gıdaları eklemek, beraberinde birçok hastalığın da önlenmesine yardımcı olur.

Bu hastalıklardan biri de, prostat kanseridir. Omega 3 zengini yiyecekler, kötü kolesterolü düşürür ve iyi kolesterolün yükselmesini sağlar. Aynı zamanda kalp krizi riskini azaltır, kilo vermeye ve prostat sağlığını korumaya yardımcı olur.

Yapılan araştırmalarda, Omega 3 yağ asitlerinin anti-enflamatuar etkilerinin prostat kanseri gelişimini ve tümör büyümesini engellediği sonucunu ortaya çıkarmıştır.

Bazı hayvansal yağlar içeren gıdalar yerine omega 3 yağ asitleri içeren tatlı su balıkları, somon balığı, ringa sardalye, hamsi, ton balığı gibi düşük seviyede civa içeren deniz ürünlerini yemek, prostat kanseri riskini azaltır.

Kuruyemişler: Kuruyemişler; içerdikleri sağlıklı yağlar sayesinde, HDL kolesterol seviyesini normale getirmeye ve beyin sağlığı korumaya yardımcı olurlar.

En sağlıklı atıştırmalıklar ise; fındık, fıstık, ceviz ve bademdir. Bu kuruyemişlerin her birinin besin değeri farklıdır.

Brezilya fıstığı, E vitamini ve kalsiyum gibi önemli besin kaynaklarına sahiptir. Aynı zamanda, mineral ve selenyum zengini bir kuruyemiştir.

2010 yılında yapılan bir araştırmada, selenyum maddesinin prostat kanseri ile mücadele etmede ve prostat sağlığını korumada önemli bir element olduğu sonucuna varılmıştır.

Brezilya fıstığında yüksek oranda selenyum bulunması nedeniyle, az miktarda bile yenmesinin günlük vücudun ihtiyacı olan selenyum miktarının çok fazlasını sağlar.

Bu yüzden, çok fazla miktarda brezilya fıstığı yemek sağlığınıza zarar verebilir. Erkekler için diğer selenyum kaynağı kuruyemişler ise; fındık, fıstık, badem ve cevizdir. Fındık çok yağlı bir kuruyemiş olduğu için, az miktarda yenilmesi tavsiye edilir.

Fasulye: Prostat sağlığını arttıracak yiyeceklerden biri de fasulyedir. Fasulyede bulunan bitkisel proteinlerin vücuda sağladığı yararlar sayısızdır.

Özellikle soya fasulyesinin prostat kanseri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu düşünülmektedir. Soya fasulyesinde bulunan equo maddesi, erkeklik hormonuna olumlu bir etki sağlar ve prostat sağlığını korumaya yardımcı olur.

Fasulye kadar; kenevir tohumlarının da bitkisel proteinler ve temel aminoasitler içeren prostat dostu yiyecekler olduğu beslenme uzmanları tarafından savunulmaktadır.

Yetişkin erkeklerin günlük 38 gram lif ve 56 gram protein ihtiyacını karşılamaları önerilmektedir.

Yeşil Çay: Yapılan araştırmalar, yeşil çayın prostat kanserinden korumaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Yeşil çayın faydaları saymakla bitmiyor, diyebiliriz.

Kolesterolü normal düzeyine düşürmeye yardımcı olan yeşil çay, konsantrasyonu da arttırır ve beyne iyi gelir.

Karpuz: En sevilen yaz meyvelerinden biri olan karpuz, yüksek oranda sodyum, A ve C vitamini içerir. Aynı zamanda likopen kaynağıdır ve antioksidan bakımından zengindir.

Araştırmalar, karpuz ve domates gibi yiyeceklere kırmızı renk veren likopen pigmentinin prostat kanseri riskini azalttığını göstermektedir.

Likopen kaynağı olan diğer yiyeceklere; kayısı, greyfurt ve papaya meyvesini örnek verebiliriz.

Yukarıdaki yiyecekleri yemeyi ihmal etmeyen erkekler, prostat sağlıklarını doğal yollarla korumuş olurlar.

Sizler de yukarıda yer alan prostat dostu yiyecekleri öğünlerinize dhil ederek, prostat sağlığınızı koruyabilir ve prostat kanseri riskini azaltabilirsiniz.