Romatizma Hastalığın Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

Vücudun hareket etmesini sağlayan kas ve iskelet sistemindeki şişlik, ağrı ve hareket sınırlamasına sebep olan, iç organlarda çeşitli bozulmalara yol açan hastalıklara romatizma denir.

200'den fazla çeşidi vardır. Kadınlarda daha sık görülmekle birlikte erkeklerde görülen çeşitleri de vardır. Yaş ilerledikçe romatizmanın görülme olasılığı artar.

Romatizmal rahatsızlıklarda ağrı, ateş, eklem tutulması, zayıflama gibi şikayetler gözlenir. Hastada ağrı, şişlik, hareket sınırlanması, şekil bozukluğu, kalp sorunları, sakatlık, sinir sisteminde görülen değişiklikler gibi belirtiler vardır.

Romatizma eklemde oluşmuş ise iltihapla beraber kızarıklık ve şişlik de görülebilir.

Romatizma tedavisinde başarılı sağlanması için erken teşhis çok önemlidir. Uzun bir tetkik süreci ve hastanın takip edilmesi suretiyle erken teşhis sağlanır.

Çünkü belirtiler, şikayetin azaldığı ve arttığı dönemlere göre değişiklik gösterir. Tedavi şekli hastadan hastaya değişir ve her hastaya farklı tedavi uygulanmaktadır.

Kronikleşmiş hastalıklardan dolayı bazen oldukça uzun süren tedaviler uygulanabilir. Doktor kontrolü ile yapılan ilaç tedavisi ve fizik tedavi ile hastalık tamamen yok edilemese de ilerlemesi durdurulur ve ağrı giderilerek hastanın yaşamı daha kolay hale getirilebilir.

Romatizma

İlaç tedavisinin amacı hastanın ağrısını kesmek, hastalığın durdurulmasını sağlamak ya da oluşan şiş ve ağrıyı kesmektir.

Kullanılan ilaçlar romatizmanın sebep olduğu iltihabı yok eder. Ayrıca hastada görülen diğer şikayetleri gidermek için kas gevşetici, vitamin ve tansiyon düşürücü ilaçlar da kullanılabilir. Bu ilaçlar bol suyla birlikte alınmalı ve yan etkisi olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Fizik tedavi, romatizma tedavisinde kullanılan başka bir yöntemdir. Bu tedavi sayesinde eklemlerin hareketleri düzeltilir, kaslar güçlendirilir ve ağrılar azaltılır. Fizik tedavi sayesinde hastanın günlük işleri yapması daha kolay hale gelir.

Romatizma Tedavisi

Romatizma rahatsızlıklarında ameliyat da tercih edilen başka bir yöntemdir. Sakatlanan ya da eklemlerinde bozukluk olan, hareket etmekte zorlanan hastalara uygulanarak eski yaşantısına dönmesi sağlanır.