Kekemeliğin Sebepleri, Kekemelik Yaşayan Çocuklara Davranış Şekilleri

Sesin istem tekrar edilmesi, uzatılması ya da kesilmesi olarak görünen konuşma bozukluğuna kekemelik denir. Erkeklerde kızlara oranla daha fazla görülür.

Kekemeliğin sebepleri kesin olarak bilinmemekle birlikte bazı psikiyatrik bozuklukların sebep olduğu tahmin edilmektedir.

Sesin oluşmasını engelleyen nefes vermeler kekelemeye yol açmaktadır. Özel tekniklerle uygulanan birtakım konuşma terapileri ile kekemeliğin giderilmesi mümkün olmaktadır.

Kekemelik görülen çocukların genelinde bu durum 8 yaşından önce başlar. Bu durum, çocuğun iletişim kurmasını engellemeye başlamışsa ve birkaç aydan daha uzun sürerse bir sorun olarak kabul edilir.

Kekemelik yoğun stres altında kalınan dönemlerde daha da artabilir. Konuşma gelişimi esnasında çocuklar konuştuklarından çok daha hızlı düşünebilir, dilleri sürçebilir ya da dikkatleri dağılınca ve düşüncelerini toplayana kadar bir sesi ya da kelimeyi tekrar edebilirler.

Böyle bir sorun karşısında yapılması gereken en uygun davranış, çocuğun kekelemesini görmezden gelmektir. Çocukla yavaş ve açık bir şekilde konuşulması ve diğer aile bireylerinin de aynısını yapmaları gerekmektedir.

Çocuğa kekelememesi için baskı yapılmamalı, kelimeleri doğru bir şekilde telaffuz etmesi için aşırı şekilde zorlanmamalıdır.

Çocuğun üstüne aşırı gidilmesi ve çocuğun zorlanması; bir süre devam ettikten sonra düzelebilecek bir kekelemeliği kalıcı bir hale getirebilir.

Kekemelik yaşayan çocuğa karşı sabırlı ve sakin olunmalıdır. Çocuk kekelediğinde ya da kekeleme durumu bir süre devam ettiğinde anne baba kendini kötü hissedebilir.

kekemelik

Kekelemelik, çocuk 4-5 yaşını geçtikten sonra dahi devam ediyorsa yine de sabırlı olmaya devam edilmeli; çocuğa endişenin hissettirilmesi gerekir. Kekeme bir çocuk kendine olan güvenini yitirir, bu sebeple anne ve babasının desteğine ihtiyaç duyar.

Çocuğa konuşabilmesi için rahat bir ortam hazırlanmalıdır. Çocuk rahatça konuşabildiğini gördükçe, korkulacak bir durum olmadığını anlar. Bu şekilde kendine olan güvenini kazanır.

Kekemelik konusunda bir konuşma uzmanına başvurulabilir, fakat çocuk bunu kabul etmezse uzman yardımı konusunda ısrar edilmemelidir.