Bera testi bebek uykudayken yapılmalı

Ülkemizde her bin bebekten 3'ünde doğumsal işitme kaybı görüldüğünü belirten uzmanlar, yenidoğanların işitme taramasından geçirilmesi ile erken tanı, tedavi ve rehabilitasyon imkanlarından yararlanılabileceğini belirtiyor.
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Bağdat Caddesi Polikliniği'nden Uzman Eğitim Odyoloğu Ayşenur Küçük Ceyhan, işitme testi olan Bera Testi’nin bebeğin hareketsiz durmasını gerektirdiği için bebeğin doğal uykusunda yapılması gerektiğini belirtti.
Problemin erken teşhis edilmesi, erken işitme cihazı takılması ve işitme-konuşma eğitimine erken başlanmasının önem taşıdığı ifade ediliyor. Ayşenur Küçük Ceyhan, yapılan araştırmalarda işitme kaybı bulunan bebeklerin önemli bir bölümünün herhangi bir risk faktörüne sahip olmadıklarının görüldüğünü belirterek, "Yüzde 90'ı normal işiten anne babaların bebekleridir, bu nedenlerle tüm yenidoğanlara işitme taraması yapılması önerilir' şeklinde konuştu.
Yenidoğan işitme taramasında iki ayrı test tekniği kullanıldığını belirten Ceyhan, "Otoakustik emisyon testi, kulağa yerleştirilen bir probla kulağa gönderilen sesin, iç kulaktan yansımasını kaydetmeye dayalı test yöntemidir. Birkaç dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır, Yenidoğan işitme taramasında ve işitme ile ilgili şüpheli durumlarda bebeklerin işitme değerlendirmesinde kullanılan diğer bir test yöntemi, işitsel beyinsapı cevapları (BERA) testidir' dedi.
Bera testinin ortalama yarım saat sürdüğünü ve bebeğin seslere tepkisini ölçtüğünü belirten Ayşenur Küçük Ceyhan, "Bera testi kafanın belirli bölgelerine yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla yapılır, işitme yolları ile ilgili daha ayrıntılı bilgi verir. Bebeğin hareketsiz durmasını gerektirdiği için bazı merkezlerde anestezi uygulanarak yapılır' ifadelerini kullandı.