Hindistan cevizi yağı kolesterol deposu

Amerika'da ‘doğal mucize' olarak ünlenen Hindistan cevizi yağı, aslında kolesterol deposu. Hindistan cevizi yağının tansiyonunuzu düşürdüğünü iddia edenlere bu yazıyı okutmalısınız.
Trans yağların zararlarının görülmesiyle, yemek firmaları Hindistan cevizi yağı veya palmiye yağı gibi tropikal yağlara yönelmeye başladı. Bu yağlar özellikleri bakımından trans yağlara benzer ve raf ömürleri uzundur. İşlenmiş gıdalara da lezzet katarlar… Bu nedenle yemek sektörü Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Erhan Palamutçu, hamilelerin diş eti iltihaplanmalarına yatkın olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi;
“Bize bu yağların sağlıklı olduğunu söyler ve bizi buna inandırmaya çalışırlar. Halbuki bu yağlar, atar damarları tıkayan doymuş yağlarla yüklüdür ve bir çay kaşığı Hindistan cevizi yağı yaklaşık 117 kaloridir. Fakat söylentilere göre; bu yağ doğal bir mucizedir. Üstelik bu yağ, sizi fazla kilolardan kurtarmaya yardımcı olur, tansiyonunuzu düşürür, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kalp hastalıklarına ve kansere karşı korur. Hatta bazı kitaplar, Jennifer Aniston gibi yıldızların bu yağı kullandığını iddia eder.”
Peki, Hindistan cevizi yağı nasıl böyle popüler hale gelmiştir? Trans yağların zararlarının görülmesiyle, yemek firmaları Hindistan cevizi yağı veya palmiye yağı gibi tropikal yağlara yönelmeye başladı. Bu yağlar özellikleri bakımından trans yağlara benzer ve raf ömürleri uzundur. İşlenmiş gıdalara da lezzet katarlar… Bu nedenle yemek sektörü bize bu yağların sağlıklı olduğunu söyler ve bizi buna inandırmaya çalışır. Fakat siz kanmayın. Bitki bazlı olsun veya olmasın her iki yağ da doymuş yağ içerir ve özellikle Hindistan cevizi yağında daha fazla doymuş yağ bulunur. Örneğin tereyağında bu oran yüzde 63, bir hamburgerde yüzde 38 iken, Hindistan cevizi yağında bu oran yüzde 87'yi bulur.