Bebek ateşlenmelerinde yapılması gerekenlerl

Normal vücut ısısının genel olarak 36.1 – 37.8 derece olarak kabul edildiğini belirten uzmanlar, ateş derecesinin sabah erken saatlerde en düşük, saat 16.00 – 18.00-arasında ise en yüksek düzeyde olduğunu söylüyor. Uzmanlar, bebek ateşlenmeleri konusunda aileleri uyarıyor.
Uzmanlar, "Çocuklarda vücut ısısı erişkinlerden daha yüksektir ve ısı bu saatlerde 38.5 dereceye kadar yükselebilir. Ağız, rektal yol (makat), koltuk altı veya çok nadir olarak da kulak yolu vücut ısısını ölçmek için kullanılan yollardır. Çocuklarda koltuk altından alınan ateş ölçümü çok güvenilir değildir.' uyarısında bulunuyor.
Ateşin, çeşitli enfeksiyon hastalıklarının sık görülen bir belirti olduğuna dikkat çeken uzmanlar, ateşin vücudun savunma mekanizmaları üzerinde olumlu etkileri olduğunu, ancak yüksek ateşin zararlı da olabileceğini belirtiyor. Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü uzmanları, yüksek ateşin zararları içinde en iyi bilinenin ateşli havale olduğunu açıkladı. Genel müdürlükten yapılan uyarı yazısında şu bilgilere yer verildi: "Bebek bir aydan küçük ise ateş tek ve en erken bulgu olabilir. Ancak, yeni doğan olarak adlandırılan yaşamın ilk bir aylık döneminde bebek vücut ısısını tam ayarlayamadığından ağır hasta yeni doğanlarda enfeksiyona rağmen, ateşin normal, hatta düşük bile olabileceği de akılda tutulmalıdır.
Ağız, rektal yol (makat), koltuk altı veya çok nadir olarak da kulak yolu vücut ısısını ölçmek için kullanılan yollardır. Çocuklarda koltuk altından alınan ateş ölçümü çok güvenilir değildir. En hassas Ölçüm yeri makattır. Çocuklarda makattan alınan vücut ısısının 38 dereceye kadar çıkması normal olarak kabul edilebilir. Cıvalı termometreler ile yapılan ölçümlerde makat ölçümlerinde 1- 2, koltuk altı için ise 2 -3 dakika tutmak gerekir. Bebeğin ateşini makattan doğru ölçmek için; termometrenin ucu temizlendikten sonra, civa haznesi bulunan ucun kaygan olması için az miktarda vazelin ya da yağlı krem sürülebilir. Termometre silkelenerek civa kolonunun üst ucunun 36 derece altına gelmesi sağlanır. Yatar pozisyondaki bebeğin her iki ayağı bir elle tutulup bacakları kıvrılarak karnına doğru itilir, diğer elle termometre işaret parmağı ve başparmak arasında civa haznesinden 2- 3 cm uzaktan tutulur. Zorlamadan termometre 2 -2,5 cm ileri doğru itilir. Termometre 1 -2 dakika kadar makatta tutulduktan sonra çıkarılır ve civa kolonundaki yükselme okunur. Termometre ateş ölçümünden sonra uygun şekilde (alkolle) temizlenir ve kendi kabında saklanır. Ateşli bebek genellikle huzursuzdur, ateşin düşürülmesindeki esas amaç bebeğin rahatlamasını sağlamaktadır.'
Hemen tüm ilaçların gereksiz kullanımlarında zararlı etkileri olabileceğine değinilen yazıda, şöyle denildi: "Bir doktora bebek için gerekli olan doz danışılarak uygun ilaç seçimi yapılmalıdır. Soğuk uygulamaya ateşin düşürülmesinde ilaçlara yardımcı olmak için başvurulabilir. Soğuk uygulama 29-32 derece arasında ılık su ile yapılmalıdır. Alkol vücut ısısını hızla düşürebileceğinden bebeklerde kesinlikle kullanılmaz. Ateşin 38-39 derece olduğu durumlarda bebek yakından izlenmeli, ateş 24 saat içinde düşmüyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Eğer ateş 39 derece ya da üzeri ise vakit geçirilmeden doktora başvurulması uygun olur.'