Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

Üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı birebir bağışıklığı güçlendirmek için 8 süper besin. Soğukların kendini iyiden iyiye hissettirdiği kış mevsiminde soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolu hastalıklarının görülme oranı hızla artıyor.

Toplu alanlarda uzun süre geçirilen zaman nedeniyle de enfeksiyonların bulaşması tümüyle önlenemiyor maalesef. Ancak vücudumuzda enfeksiyona yol açan virüs, bakteri, mantar ile parazit gibi mikroorganizmaların zarar veren etkilerine karşı bizi koruyan bağışıklık sistemini güçlendirerek riski en aza indirmek mümkün olabiliyor.

Bunun en önemli yolu ise bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri soframızdan eksik etmemek.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Gıdalar

Acıbadem Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Oya Yüksek, bağışıklık sistemimizi güçlendiren besinleri anlattı.

1. PORTAKAL

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Portakal

C ile A vitamini vücutta hücreleri koruyucu özelliğe sahip antioksidan vitaminler arasında yer alıyor. Portakal da içerdiği C ve A vitaminleri sayesinde kışın bağışıklık sistemini destekleyen en önemli besinlerden biri.

Ayrıca kan şekerini hızlı yükseltmek gibi olumsuz bir etki de oluşturmuyor. Reflü sorununuz yoksa günde 2 adet portakalı rahatlıkla yiyebilirsiniz.

Ancak portakal suyu yerine portakalın kendisini tüketmeye özen gösterin. Bu hem lif, hem de şeker alımı açısından daha sağlıklı bir tercih olacaktır.

2. ISPANAK

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Ispanak

Ispanak, içerdiği A ile C vitaminiyle güçlü bir antioksidan grubunda yer alıyor. Bu vitaminler sayesinde hücrelerimizi koruyor ve bağışıklık sistemimizin zayıflamasını önlüyor.

Özellikle C vitamini, A vitamininin kullanımını artırıyor. Güçlü bir bağışıklık sistemi için haftada 2 kez ıspanak yemeye özen gösterin.

Ancak A vitamininin etkili olabilmesi için ıspanağı haşlayarak değil, içine yağ katılarak yapılmış sebze yemeği olarak tüketin. Çünkü A vitaminin kullanımı için yağ şart!

3. BALIK

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Balık

Balık hem protein hem de iyi bir selenyum ve çinko kaynağı. Selenyum özellikle hücre yaşlanmasını önlüyor ve kalp sağlığını koruyor. Çinko da hücrelerin korunmasında önemli bir rol üstleniyor.

Balık ayrıca vücudun üretmediği ve bu nedenle mutlaka besinlerle alınması gereken omega 3 açısından oldukça zengin bir besin.

Hastalık yapan bileşiklerin vücuttan atılmasına katkıda bulunan omega 3; en çok somon, uskumru ile ton balığında bulunuyor. Haftada 2-3 defa balık tüketmeyi ihmal etmeyin.

4. MAYDANOZ

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Maydanoz

Maydanoz askorbit asit olarak nitelendirilen ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan C vitamininden zengin bir besin. C vitamini vücutta bazı toksik öğelerin etkisini de azaltıyor ve yara iyileşmesinde etkili oluyor.

Maydanozun ödemin vücuttan atılmasında da etkisi oluyor. İster maydanoz suyu şeklinde, isterseniz salatalarda veya sabah kahvaltılarında sofranızdan eksik etmeyin.

5. YUMURTA

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yumurta

Bağışıklık sisteminde görev yapan hücrelerin çoğalması ve yenilenmesi için proteine ihtiyaç var. Yetersiz protein alındığında doku yıkımı başladığı için bağışıklık sistemi de zayıflamaya başlıyor.

Yumurta beyazı ise protein açısından oldukça zengin bir besin. Sarısı ise hem demir hem de yine iyi bir antioksidan olan A vitamini içeriyor. Yumurtayı haftada 4 kez tüketebilirsiniz.

6. BADEM-CEVİZ

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Ceviz

Badem ile ceviz antioksidan özelliğe sahip olan E vitamini içeriyorlar. Bu özellikleri sayesinde de bağışıklığın korunmasında önemli bir rol üstleniyorlar. Tok tutma özelliği olan ceviz ve badem gibi yağlı tohumlar diyetlerde de sıkça kullanılıyor.

Yine antioksidan olan, yara iyileşmesinde etkili çinko içeriğinden dolayı da tercih ediliyor. Her gün 2 bütün ceviz veya 10 adet çiğ badem yemenizde fayda var.

7. YOĞURT

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yoğurt

Vücudumuzdaki yararlı bakteriler olan probiyotikler içeren yoğurt özellikle bağışıklık sistemi için önem taşıyor.

Bunun nedeni ise probiyotiklerin dışarıdan gelen mikroplara karşı vücudumuzu, özellikle de sindirim sistemimizi koruması.

Vücutta yararlı bakterilerin çoğalması aynı zamanda zararlı bakterilerin vücutta yerleşmesini de önlüyor. Probiyotikler kabızlık ve ishal gibi durumlarda da etkili olabiliyor.

Yoğurdu her gün 1 kase yemelisiniz. Süt içme miktarınıza göre tüketimi 1 kase daha artırılabilirsiniz.

8. TAM BUĞDAY EKMEĞİ

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Tam Buğday Ekmeği

Tam buğday ekmeği ve yulaf ezmesi gibi tam tahıl ürünleri, bağışıklık sistemini koruyucu etkisi olan B6, pantotenik asit, folat, B12, riboflavinin gibi B grubu vitaminler içeriyor. B grubu vitaminler ayrıca sinir sistemi için de önem taşıyor.

Bunların yanı sıra; yeterli posa alımı için tam buğday ürünlerini kullanmak gerekiyor. Örneğin; tam buğday unundan yapılmış ekmek veya yulaf ezmesi gibi. Günlük; en az 3 olmak üzere 6-8 dilim tam buğday ekmeği yemenizde fayda var. Yulaf ezmesini ise haftada 3-4 gün sabah ve ikindi öğünlerinde süte veya yoğurda karıştırarak tüketebilirsiniz.