Kansızlığa İyi Gelen Yiyecekler

Hemoglobin maddesi, vücudun birçok bölgesine oksijen taşımaya yardımcı olan kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir proteindir.

Kan hücrelerindeki hemoglobin sayısı azalmaya başladığında ya da kırmızı kan hücresi sayılarında azalma gözlendiğinde, ortaya kansızlık sorunu çıkar.

Kansızlık ile mücadele etmenin en iyi yollarından biri ise, demir bakımından zengin yiyecekler tüketmektir. Doğal yollarla vücuda alınan demir, metabolizmanın kansızlıkla mücadele etmesi için önemli bir rol oynar.

Sizler de demir açısından zengin gıdaları daha fazla tüketerek, hemoglobin seviyesinin yeniden normal düzeye gelmesini sağlayabilirsiniz.

Kansızlık belirtilerinin başında; el ve bacaklarda karıncalanma, hafıza kaybı, depresyon, yorgunluk ve halsizlik gelir. Basit bir kan testi ile kansızlık rahatsızlığı tanısı konulabilir.

Kansızlığının temel nedenlerinin başında; demir, B12 vitamini veya folik asit eksikliği gelir. O nedenle, vücudunuza daha fazla besin almanız gerekir. Aşağıda kansızlığa iyi gelen yiyeceklerin listesi yer almaktadır.

Demir, folik asit ve B12 açısından zengin bu gıdaların alımını arttırarak, sizler de kansızlık sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.

Kansızlığa İyi Gelen Yiyecekler

kansızlığa iyi gelen yiyecekler

1. Soya fasulyesi

Tüm fasulye çeşitleri, demir açısından zengin yiyeceklerdir. Ancak fasulyeyi pişirmeden önce bazı işlemleri doğru yapmak gerekir.

Bir gece öncesinden fasulyeyi ılık suya ıslatırsanız, içerdiği fitik asit miktarını düşürebilirsiniz.
Soya fasulyesi, en fazla demir içeren fasulye çeşididir. Bir fincan haşlanmış soya fasulyesi yemek, günlük ihtiyacınız olan mineralin yarısını karşılar.

Ayrıca, soya fasulyesi düşük yağ ve yüksek protein içeren bir besin olarak, kansızlığı azaltmaya yardımcı olur.

2. Tam Tahıllı Ekmek

Tam tahıllı ekmek, vücudun kansızlık ile savaşmasını sağlayan demir kaynaklarından biridir. Tam tahıllı ekmekler, yüksek oranda demir içerirler ve ek besinler ile de zenginleştirilmiş yiyeceklerdir.

Demir içeriği yüksek tam tahıllı gıdalarda fitik asit şeklinde demir inhibitörleri de vardır. Ancak fermantasyon sonrasında fitik asit oranı otomatik olarak azalmaktadır.

Tam tahıllı ekmek tüketmek, vücudun birçok hastalıkla mücadele etmesine ve sağlıklı biyolojik fonksiyonlarını geri kazanmasına yardımcı olabilir.

Her gün bir dilim tam tahıllı ekmek yemek, günlük demir ihtiyacının yaklaşık olarak yüzde 6'sını vücudunuza sağlar.

3. Yulaf ezmesi

Yulaf; demir oranı yüksek bir besindir. Ancak demir emilimini engelleyen fitik asit de içerir. Demir ile zenginleştirilmiş yulaf ezmesi satın alarak, tüketebilirsiniz.

Su ile hazırlanmış bir fincan yulaf ezmesi, vücudun günlük gereksinim duyduğu demir miktarının günlük miktarın yüzde 60'ını karşılar. Zenginleştirilmiş yulaf ezmesi içerisinde B-12 ve B vitamini de bulunmaktadır.

4. Kırmızı Et

Kırmızı et, vücut tarafından daha kolay emilebilen demir içerir. Dana karaciğeri gibi sakatatlar yemek ise, vücudunuza daha fazla demir ve B vitamini girmesini sağlar ve kansızlık sorununa iyi gelir.

Dana ciğerinde günlük ihtiyaç duyulan demir ve B-12 vitamininden çok daha fazlası vardır.

5. Yumurta

Yumurta; antioksidan ve protein kaynağı gıdalardan biridir ve kansızlık sorunu olan kişilerde vitamin kaybını önler. Az kalorili bir yiyecek olması nedeniyle, gönül rahatlığıyla tüketilebilir.

Yumurta yerken portakal suyu da içerseniz, askorbik asit ile demirin birleşmesi kansızlığa karşı daha etkili sonuç verir. Düzenli olarak yumurta tükettiğiniz takdirde, eklem ve kemikleriniz güçlenir.

6. Fıstık Ezmesi

Fıstık ezmesi, iyi bir demir kaynağıdır. Her gün düzenli olarak iki yemek kaşığı fıstık ezmesi yerseniz, 0.6 mg demir almış olursunuz. Yetişkin erkeklerde günlük 8 mg ve yetişkin kadınlarda günlük 18 mg demir alımı önerilir.

Fıstık ezmeli bir sandviç ve yanında bir bardak taze sıkılmış portakal suyu ile demir emilimini hızlandırabilirsiniz. C vitamini içeren besinler demirin daha kolay emilimini sağlar ve demir kaynağı gıdalarla birlikte tüketildiğinde, kansızlık sorununun giderilmesine yardımcı olurlar.

Fıstık ezmesi yerine kavrulmuş fıstık yemek de demir ihtiyacının karşılanmasını sağlayacaktır.

7. Ispanak

Yeşil yapraklı sebzelerden biri olan ıspanak, yüksek oranda C vitamini ve demir içerir. Ayrıca; B9, C, E ve A vitamini, kalsiyum ve beta-karoten bakımından zengin bir sebzedir.

Yarım fincan ıspanak yemek, günlük ihtiyacınız olan demirin 3.2 mg'lık kısmını karşılar.

Zayıf bir bünyeye sahipseniz; marul, kereviz, brokoli, çemen otu, su teresi gibi yeşil yapraklı sebzeler de yiyebilirsiniz.

8. Domates

C vitamini bakımından zengin gıdalardan biri olan domates, kansızlık ile mücadele etmenize yardımcı olabilir. C vitamini vücudun demiri emmesine yardımcı olur. Her gün bir bardak çiğ domates suyu içerek, vücudunuzun demir ihtiyacını karşılayabilirsiniz

Domatesin içerdiği beta-karoten ve E vitamini ise; cilt ve saç sağlığını geri kazandırmaya yardımcı olur.

9. Nar

Nar; C vitamini, demir, A ve E vitaminin yanı sıra, lif ve potasyum da içeren bir meyvedir. Nar yemek veya nar suyu içmek, vücutta sağlıklı kan akışı sağlar.

Nar aynı zamanda iyi bir demir kaynağıdır ve yorgunluk, baş dönmesi, halsizlik, işitme kaybı gibi kansızlık belirtilerinin azalmasına yardımcı olur.

10. Pancar

Pancar yemek, kansızlık ile mücadele etmenin en doğal yollarından biridir. Ayrıca taze pancar suyu içerek de kansızlık sorunuyla başa çıkabilirsiniz.

Çay ve kahve gibi kafeinli içecekler, demir emilimini zorlaştırır. Uzmanlar, kansızlık teşhisi konulan kişilerin bu içeceklerden uzak durmasını önermektedir.

Yukarıda yer alan yiyecekler; kırmızı kan hücrelerinin vücut tarafından geri kazanılmasına ve vücutta taze oksijen dolaşımının artmasına yardımcı olurlar.

Beslenme programınıza bu yiyecekleri de dahil ederek, kansızlık sorunuyla savaşabilir ve genel sağlığınızı geri kazanabilirsiniz. Ayrıca, bol su içmeyi, güneşlenmeyi ve düzenli egzersiz yapmayı da ihmal etmeyin.