Sinüzit Hastalığı ve Tedavisi

Burun etrafındaki sinüs denilen boşlukların iltihaplanmasına sinüzit denir. Sinüsler burnun her iki tarafında ve dört farklı isimde bulunurlar.

Bu sinüsler bir delik aracılığı ile burun içine açılır. Buruna açılan bu delikler sinüslerin hava almasını da sağlarlar.

Akut ve kronik sinüzit belirtileri birbirine benzemez. Akut sinüzitte şikayetler kronik sinüzite göre daha fazladır. Hastayı en fazla rahatsız eden şikayetlerden birisi ağrıdır.

Bu ağrı hangi sinüsün iltihaplandığına göre baş ağrısı, yüz ağrısı, göz çevresinde bulunur. Genelde öne doğru eğilmekle artar.

Ayrıca burun akıntısı, koku duyusunda azalma, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı yüksek ateş, çene ve dişlerde ağrı, ağız kokusu, burun kanaması, göz kapakları ve yüzde şişme gibi belirtiler bulunur.

Öksürük hem akut hem de kronik sinüzitin belirtisidir. Kronik sinüzitte şikayetler daha uzun süreli olmasına karşın daha hafif geçer. Ağrı daha az hatta bazen yoktur.

Sinüzit

Hastanın şikayetlerine göre sinüzit düşünülse bile kesin teşhis radyoloji ile konur. Bunun için en sık çekilen film Waters filmi adı verilen ve daha çok maksiller sinüsü inceleyen filmdir.

Diğer sinüsler içinde farklı açıdan çekilen filmler vardır. Fakat bu çekilen normal filmler pratikte yararlı olmasına karşın yanılma payları çoktur. Bilgisayarlı tomografi burun içi ve sinüsler hakkında çok faydalı bilgiler vermektedir.

Sinüzit

Sinüzit tedavisinde hedef bakterilerin yok edilmesi ve sinüs deliklerinin açılmasını sağlamaktır. Bu delikler açılmadığı takdirde sinüs iltihabı ortadan kalkmaz. Bakterilerin yok edilmesi antibiyotikler aracılığıyla sağlanır.

En fazla sinüzite neden olan bakteriler tespit edilerek antibiyotik seçilir. Antibiyotik ile tedavi on ila yirmi gün sürmektedir.

Sinüzit

Ayrıca sinüs deliklerinin açılması için tablet ve spreyler verilebilir. Bazen sinüzit hasalığı tedavisinde ameliyat gerekebilir.

Sinüzit