Boğaz Şişmesine Ne İyi Gelir

Bu yazımızda boğaz şişmesine ne iyi gelir konusu hakkında açıklamalarda bulunacağız. Başka bir deyişle tonsil olan bademciklerimiz dilin arka tarafında boğazın her iki yanında yer alan ve bağışıklık sistemine bağlı organlardır.

Bademciklerin iltihaplanmasına ise "tonsilit" denilir. İltihaplanma belirtileri bademciklerde şişme, boğaz ağrısı, yutmada zorluk ve boyun tarafında lenf düğümlerinde hassasiyet olarak özetlenir.

Tonsilit hastalarının çoğu virüs enfeksiyonlarından ileri gelse de bakteriler de bademcik iltihaplarına yol açabilir.
Tonsilit için en uygun tedavi, iltihabın türüne bağlıdır. Bundandır ki hızlı ve doğru teşhis önem arz eder. Ameliyat ile bademciklerin alınması sık enfeksiyon kapan, diğer tedavi seçeneklerine olumlu yanıt vermeyen ve değişik hastalıklara yol açan hastalara önerilir.

Bademcik iltihabı okul öncesi çağındaki çocuklar ile ergenlik yaşına kadarki gurupta yaygın görülür. Yaşlılarda görülmesi azdır.

Boğaz şişmesine ne iyi gelir sorusunun cevabına geçmeden belirtilerine bakalım: Kızarmış ve şişmiş bademcikler, bademcikler üstünde beyaz veya sarı renkte iltihap, boğaz ağrısı, zor veya ağrılı yutkunma, yüksek ateş, boyun bölgesinde lenf bezlerinde büyüme, ses değişimleri, kötü nefes kokusu, özellikle küçük çocuklarda karın ağrısı, baş ağrısı gibi belirtilere rastlanır.

Boğaz Şişmesine Ne İyi Gelir?

Enfeksiyon ister bakteriden isterse de virüsten kaynaklansın, her iki durumda da evde uygulayacağınız bakım önerileri hastanın kendini rahat hissetmesini ve daha hızlı iyileşmesini sağlar.

Nedeni virüs olan bademcik vakalarında antibiyotik verilemeyeceğinden dolayı yaklaşık 10 gün içinde geçmesi beklenen enfeksiyon için evde yapılacak tedavi daha önemlidir.

İyileşme sürecinde evde yapılacak tedavide şunlar yer alabilir:

Hastanın dinlenmesini sağlayın. Yeterli süre uyuması ve sesini dinlendirmesi faydalı olur.

Yeterince sıvı tüketilmeli. Boğazın nemli tutulması ve vücuttan su kaybının önlenmesi için hastanın bolca sıvı tüketmesi lazım.

Rahatlatıcı besinler alması sağlanmalı. Tuzlu gargara yapılmalı. Eğer çocuğunuz gargara yapabiliyorsa, ılık su içerisine bir miktar tuz atın ve gargara yapması boğaz ağrısını azaltacaktır. Karışım oranı, yaklaşık bir bardak suyun içine 1 çay kaşığı tuz katılması olarak yapılır.

Havanın nemlendirilmesi fayda sağlar. Boğazın zarar görmesine neden olan kuru havanın nemlendirilmesi için cihaz kullanılabilir ya da çocuğu buharlı banyoda bir süre kalması sağlanır.

Sert şeker yemenin ve sıcak şeyler içmenin boğaz ağrısını giderdiği açıklandı. Fransız "Prescrire' tıp dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, sert şekerleri emerken tükürük bezleri harekete geçiyor, dolayısıyla yutkunma artıyor, şekerlerin yanındaysa sıcak içecekler içmek boğaz ağrısını gidermekte yeterli bir yöntem.

Larenjit, farenjit, anjin gibi sık sık rastlanan boğazla ilgili hastalıkların birkaç gün içinde kendi kendine geçtiğini ve ilaçlarla tedavi edilmesine gerek olmadığını belirten araştırmacılar, vakaların yüzde 90'ının virüse bağlı boğaz iltihabı olduğunu, bunun da antibiyotikler, kortizonlu veya iltihap önleyici ilaçları kullanmayı gerektirmediğine dikkati çekti.

Pastiller ve şuruplardan daha yararlı
1150 kişi üzerinde yapılan 4 araştırmanın sonuçlarına göre bilim adamları, pastiller, şuruplar ya da antimikrop, antiseptik içeren ilaçların, şeker, bal ya da sıcak içeceklerle kıyaslandığında elle tutulur yararı bulunmadığını vurguladı.

Araştırmaya katılanlardan rastgele seçilen bir grup, 2-3 gün boyunca ambroksol içeren pastilden günde en fazla 6 tane olmak üzere aldı, diğer grubaysa placebo (sahte ilaç) verildi. Araştırmaların sonunda, placebo pastillerin etkisi 2 yetişkin hastadan birinde "iyi' ya da "çok iyi' olarak değerlendirildi. Bununla beraber 12 yaşın üzerindeki gençlerde ambroksol içeren pastil ve placebo pastilin etkisi arasında fark görülmedi.

Araştırmacılar, boğaz ağrısının sadece birkaç gün sürdüğünü, sıcak içeceklerin virüslerin çoğalmasını sınırlandırdığını şekerlerinse tükürük bezlerini harekete geçirdiğini belirterek önerilerde bulundu:

"Boğazınızın iki tarafı ağrıyorsa sert şekerlerden emin. Normalde belirtiler 4-5 güne kadar geçecektir. Bu süre zarfında doktorunuza telefonla durumunuz hakkında bilgi verebilirsiniz. Vakaların yüzde 10'unda iltihap bakteri kökenlidir ve antibiyotikle tedavi edilmesi gerekir. Eğer belirtileriniz aynı şekilde 5 günden uzun sürüyorsa ya da kulak ağrısı gibi yeni bir gelişme söz konusuysa doktora gidin.'