Mide Ülserinin Tanımı, Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

Midenin iç yüzeyinde aşınma sonucu oluşan yaraya mide ülseri adı verilir.

Midenin iç kısmında mukus adı verilen maddeyi üreten hücrelerin oluşturduğu bir tabaka bulunur. Mukus, mideyi mide asitlerinden korur. Bu tabaka zarar gördüğünde ülser ortaya çıkar.

Mide ülserine sebep olan etkenlerden bazıları; Helicobacter pylori denilen bakterinin oluşması, midenin iç bölgesinin mide asitlerine dayanıklılığının azalması, Midenin fazla asit üretmesi sayılabilir.

Mide ülserleri yaygın olarak; iltihap önleyici ilaçlar alanlarda, sigara içenlerde, kafein gibi mide asitlerini artıran maddeleri çok sık tüketenlerde görülmektedir. Ayrıca stres de ülseri tetikleyen nedenler arasında düşünülmektedir.

Sinir bozukluğu, midedeki asidin artması, iyi tedavi edilemeyen gastrit, karaciğer yetersizliği, kalp hastalıkları, sindirilmesi güç yiyeceklerin aşırı derecede kullanılması, normalden fazla sigara, çay, kahve veya asitli içecek tüketimi, alkol kullanımı, mide ülserini oluşturan nedenlerdendir.

Hastalığın başladığı andan itibaren kişide mide ekşimesi ve midede ağırlık hissi görülür. Hastanın ağzına, acı ve ekşi su gelir, tat alma duyusu azalır, dil paslanır ve hastanın rengi solar.

Karnın üst kısmında acı hissedilir. Bu belirtiler görüldükten sonra; kısa süre içinde tedaviye geçilmediği takdirde sırta doğru yayılan şiddetli mide ağrıları baş dönmesi ve terleme görülür. Bu belirtiler, ülserin ilerlemiş olduğuna işaret eder.

Mide ülserinde tedavinin amacı ağrıyı azaltarak ülseri iyileştirmektir. Hasta tedavi süresince istirahat etmeli, yemekleri belirli saatlerde yemeli, bağırsakların düzenli şekilde çalışmasını sağlamalıdır.

Mide Ülseri Nedenleri Sebepleri Tedavisi

Ayrıca bu süreçte sigara, çay, kahve ve alkolden uzak durmalı, diş bakımına önem vermeli, süt ve süt ürünler, yumurta, tereyağı ve haşlanmış balık, sebze yemekleri ve patates yemeğini sofrasından eksik etmemelidir.

Eğer belirtiler ve şikayetler daha ciddiyse ya da kanama gibi vakalar oluşmuşsa tedavinin ilk etabı hastanede geçirilmelidir.

İlk birkaç hafta antibiyotik kullanımı gerekebilir. Midedeki asidin azaltılması için 6 hafta süreyle ilaç tedavisi uygulanabilir.