Beyne İyi Gelen Yiyecekler

Sağlıklı yiyeceklerle beslenmek, fiziksel ve zihinsel sağlığımızı korumaya yardımcı olur. Beyin, kalp, akciğer veya kas dokusunun sağlıklı işlemesi için dengeli beslenmek şarttır.

Hangi yiyeceklerin sağlığımızı koruduğunu bilmemiz, daha doğru bir beslenme programı oluşturmamıza da yardımcı olur.

Yapılan araştırmalara göre, gün içerisinde yenilen yiyeceklerin beyin becerisi üzerinde önemli bir etkisi olduğu sonucuna varılmıştır.

Vücudumuza doğru besinleri alarak, Alzheimer hastalığını da önemli ölçüde önleyebiliriz.

Doğru beslenme ve günlük beyin egzersizlikleri ile birlikte, beyin hücrelerinizi sağlıklı tutabilir ve zarar görmelerini engelleyebilirsiniz.

Sağlıklı yiyeceklerle beslenmek, unutkanlık sorununu da ortadan kaldırır ve yoğunlaşmayı arttırır. Beyne iyi gelen yiyecekler, öğrenme yeteneğini arttırırlar ve zihinsel sağlığı önemli ölçüde korurlar.

Beyne İyi Gelen Yiyeceklerden Bazıları

Yağlı Balık Somon, ton balığı, uskumru ve sardalye gibi deniz ürünleri, omega-3 yağ asitleri içerirler. Omega 3, sağlıklı bir zihin için gerekli olan, son derece güçlü ve çok yönlü yağ asitleridir.

Uzmanlar, beyin hücreleri arasındaki sinyal aktarımı için beynimizin Omega 3 yağına ihtiyacı olduğuna inanmaktadırlar.

Haftada en az iki gün, Omega 3 bakımından zengin deniz ürünlerini yemenizi tavsiye ediyoruz.

Yeşil Yapraklı Sebzeler: Brokoli, karnabahar, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler; beyni korumaya yardımcı olan antioksidanlar, ve C vitamini bakımından zengin yiyeceklerdir.

Beyin sağlığı için, bol bol antioksidan zengini yiyecekler yemeye dikkat edin.

Tüm sebzeler beyne iyi gelir. Ancak turpgillerden olan sebzeler antioksidan açısından daha zengin besinlerdir ve beyne daha fazla yararları dokunur.

Turpgilleri diğer sebzelerle birlikte yiyerek, çok yönlü bir diyet uygulayabilirsiniz.

Avokado, Bitkisel Yağlar, Fındık ve Tohumlar: Tüm bu besinler, E vitamini ve antioksidan içerirler ve beyin sağlığının korunmasına yardımcı olurlar. Bu gıdalardan her gün az miktar yiyerek, sizler de çeşitli hasarlara karşı beyninizi koruyabilirsiniz.

Çikolata: Yüzde 70 oranında kakao içeren çikolatalar, flavonoit ve antioksidan bakımından zengin besinlerdir. Bazı araştırmalar, çikolatanın beyin sağlığına iyi geldiği sonucuna varılmasını sağlamıştır.

Flavonoit açısından zengin olan elma, siyah ve pembe üzüm, kırmızı şarap, soğan ve çay gibi yiyecek ve içecekler de beyin sağlığına iyi gelmektedir.

Böğürtlen: Bazı bilim adamları, böğürtlen ve diğer orman meyvelerin düzenli olarak yenildiği takdirde, beyin hücreleri arasında sağlıklı bağlantılar kurulmasına yardımcı olduğunu savunmaktadırlar. Ancak bu konuda yapılan araştırmalar henüz bir netlik kazanmamıştır.

Mısır gevreği, yoğurt, yulaf ezmesi veya meyve salatası içerisine bir miktar da böğürtlen ilave ederek, beyin sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Tam tahıllar. Lif açısından zengin gıdalardan biri olarak bilinen yulaf ezmesinin sayısız faydasından biri de beyin sağlığını korumaya yardımcı olmasıdır.

Esmer pirinç ve tam tahıllı ekmekler de kan şekerini stabilize etmeye yardımcı olurlar ve vücuda enerji sağlarlar.

Glikoz beynin ana kaynağı olduğu için, yorgun ve halsiz hissedenlerin tam tahıllı gıdalar yemelerini öneriyoruz. Böylelikle konsantrasyonunuzu ve enerjinizi yeniden geri kazanabilir, daha zinde olabilirsiniz.

Lif açısından zengin olan meyve ve sebzelerle beslenerek, günlük ihtiyacınız olan 25 gram lif alımını sağladığınız takdirde, beyin sağlığınızı da korumuş olursunuz ve konsantrasyon gücünüzde artış olur.

Su. Vücudumuzdaki her hücrenin gelişimi için, hücrelerimiz suya ihtiyaç duyar. Yapılan çalışmalarda bol su içen kişilerin beyin testleri daha olumlu sonuçlar vermiştir.

Kahve : Makul miktarda kafeinli gıdalar içmek, beyin becerilerinin ve beyin tepki süresinin artmasına yardımcı olur.