Astıma İyi Gelen Yiyecekler ve Bitkiler Nelerdir

Astım ile mücadelenizde sizlere yardımcı olacak astıma iyi gelen 10 mucize yiyecek ve bitkiyi bu yazımızda sizlerle paylaşacağız.

Nefes darlığı, hırıltı, göğüste sıkışma ve buna benzer astım rahatsızlıklarının hafiflemesine ve önlenmesine iyi gelen bu yiyecekler, aynı zamanda astım hastalarının yaşam kalitelerini yükseltmelerine de yardımcı oluyor.

Eğer astım hastalığından korunmak ve kontrol altına almak istiyorsanız, doğanın sizlere sunduğu mucize yiyeceklerden faydalanabilirsiniz.

Aşağıda yer alan yiyecekleri sizler de öğünlerinize ekleyerek, kısa sürede astım hastalığının olumsuz etkilerinden kurtulabilirsiniz.

Astıma iyi gelen besinler

Avokado

Genellikle cildi ve saçları güzelleştirmek için evde yapılan doğal maskelerde kullanılan avokado, aynı zamanda astım belirtilerini hafifletmeye yardımcı olur. Bu lezzetli meyve, en fazla glutatyon yoğunluğuna sahip yiyecekler arasında da zirvede yerini alır.

Glutatyon; hücreleri serbest radikal hasarına karşı korur ve yabancı maddelerden arındırır. Glutatyon maddesi olmaksızın diğer antioksidanların işlevinin iyi olması imknsızdır.

Avokado doğal bir E vitamini kaynağıdır ve özellikle fındığa alerjisi olan insanların tüketmesi tavsiye edilir.

Eğer astım hastalarına lateks alerjisi teşhisi konulmuşsa, avokado yenilmesi alerjik reaksiyonların artmasına neden olabilir.

Muz

astıma iyi gelen meyve muz

Öğünlerinize muz dhil ederek, daha rahat nefes alabilirsiniz. İngiltere'de yapılan araştırmalara göre, günde bir adet muz tüketen astım hastası çocukların astım belirtilerinde %34 azalma gözlenmiştir.

Muz, en iyi sildenafil kaynaklarından biridir ve B6 vitamini içerir. Muz, bronşlar ve düz kas dokusunun rahatlamasını sağlayan moleküllerin üretiminde kritik rol oynar.

Brokoli

astıma iyi gelen bitkiler nelerdir

Astım hastalarının diyetlerine ekleyebilecekleri en faydalı yiyeceklerden biri, brokoli filizidir. Yapılan bir çalışmada, astım hastaları üç gün boyunca brokoli filizi yemiştir.

Bu kişilerde antioksidan bileşiklerinin artış sağladığı ve solunum yolu ile oluşan inflamasyona bağlı bronş astımının kontrol altına alındığı gözlenmiştir.

Brokoli filizi yerine yonca filizi tüketen grubun solunum yolu antioksidan seviyelerinde bir değişim görülmemiştir. Organik ve taze gıdalar satan marketlerden brokoli filizli salatalar, çorbalar, yemekler ve sandviçler alarak, öğünlerinize ilave edebilirsiniz.

Ispanak

astıma iyi gelen sebzeler

Temel Reis ıspanak yemekte çok haklıydı. Ispanağın besin değerleri mükemmeldir ve bu sağlıklı gıda astım hastalarında anti-astım etki yapar.

Bir araştırmaya katılan 68,535 kadın arasından ıspanağı daha fazla tüketenlerin, astım semptomlarının da daha düşük oranda görüldüğü sonucu ortaya çıkmıştır.

Sizler de astım semptomlarını kontrol altına alabilmek için günde 100 kalori (500 gram) ıspanak tüketebilirsiniz.

Ispanak en iyi beta-karoten, C vitamini, E vitamini ve magnezyum kaynaklarından biridir. Ayrıca önemli oranda potasyum içerir ve astımı önleyen en iyi yiyecekler arasındadır.

Kivi

astıma iyi gelen bitki kivi

Düzenli olarak kivi tüketmek, astıma bağlı solunum yolu rahatsızlıkları üzerinde olumlu bir etki sağlar. Özellikle astım olan çocuklarda yüksek bir etkiye sahiptir. C vitamini kaynağıdır.

Günde sadece 1 adet kivi yiyerek, günlük C vitamini alımını yükseltebilirsiniz. Yapılan bir çalışmada, astım hastası olan çocuklara haftada 5 ila 7 porsiyon kivi ve narenciye verilmiştir.

Bu çocuklarda hırıltı sorununun neredeyse yarı yarıya azalma gösterdiği sonucuna varan uzmanlar; narenciye ve kivinin rahat nefes alma, burun akıntısını önleme ve öksürüğü azaltmada önemli bir katkısı olduğunu da keşfetmişlerdir.

Keten Tohumu

Kahvaltı gevrekleri veya yoğurt içerisine bir miktar keten tohumu ilave ederek, astımla mücadele edebilir ve kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz.

Keten tohumu; astım belirtilerini hafifletmeye yardımcı olan potasyum ve magnezyum gibi mineraller bakımından zengindir. Aynı zamanda selenyum kaynağıdır.

Bir kasenin yarısına yoğurt veya gevrek ve kalan yarısına da keten tohumu ekleyerek; günlük selenyum alımını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca, keten tohumu ve keten tohumu yağı en iyi omega-3 yağ asitleri içeren bitkisel kaynaklardır. Bu temel yağ asitleri astımın anti-enflamatuar özellikleriyle mücadele etmenizi sağlar. Keten tohumunu yiyeceklerinize eklemeden önce bu tohumları ezmenizi tavsiye ediyoruz. Bu sayede, keten tohumu bağırsaklarınız tarafından daha rahat sindirilir.

Biberiye

Akdeniz bölgesinin en güzel kokulu yerli bitkilerinden biri olan biberiye, astım rahatsızlıklarına karşı güçlü bir antioksidan ve iltihap sökücü etki sağlar ve astım belirtilerinizin hafiflemesine yardımcı olabilecek polifenol madde içerir.

Rosmarinik asit, antioksidan ve D vitamini bakımından güçlü olan biberiye, akciğer ve solunum yollarında rahatlama sağlayarak, daha sağlıklı nefes almanıza yardımcı olur. Balık, kızarmış et, domates soslar ve bazı meyvelere biberiye ile tat katabilir ve astıma bağlı nefes alma sorunlarının hafiflemesini sağlayabilirsiniz.

Karabuğday

Karabuğday, alerjik reaksiyonları azaltan ve alerji riski az olan hipoalerjenik gıdalardan biri olarak kabul edilir. Bronş çevresindeki kasların gevşetilmesi ve dar solunum yolları tedavisine katkı sağlayan mineral ve magnezyum içerir.

Karabuğdayı kahvaltılık bulgur lapası yapmak için kullanılabilir veya mısır unuyla pişirerek tüketebilirsiniz. Karabuğday ile hazırlanan bulgur lapası, 100 gram başına 92 kalori içerir.

Sarımsak

astıma iyi gelen sarımsak

Sarımsak, birçok ilacın içerisinde de bulunan antienflamatuar özelliklere sahiptir. Sarımsak eski çağlardan beri şifa gücü veren bir yiyecek olarak kabul edilmiştir.

Son araştırmalarda, kardiyovasküler sağlığı koruma, kanser önleme ve yüksek kan basıncını azaltmada etkili olduğu sonucuna varılmıştır.

Her gün düzenli olarak sarımsak yemek, astım hastalarına da yarar sağlayabilir. Sarımsakta bulunan inflamatuar maddeler ve C vitamini, astım hastalarına şifa verir.

Aynı zamanda, iyi bir selenyum kaynağıdır. Yetişkinler her gün bir miktar sarımsak tüketerek, doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsağın astım üzerindeki olumlu etkilerini görebilirler.

Hindiba
Akdeniz bölgesi kökenli olduğu bilinen Hindiba, güçlü bir besindir. Acımsı bir tada sahip olan Hindiba, özellikle astım hastalarının beslenme programlarına dhil etmeleri gereken yiyecekler arasındadır.

Hindiba; beta-karoten, C vitamini, potasyum içeren düşük kalorili gıdalardan biridir. Salatalarda çiğ ve pişmiş olarak kullanılabilir.