Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite Bozukluğu ve Tedavisi

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, beynin ön bölümlerinde normallerden daha düşük kanlanma ve şeker kullanımı sonucunda daha düşük aktivite olmasından kaynaklanan bir sorundur.

Beynin bu bölümünün kişinin kendi kendini kontrol etmesi, dikkatin yoğunlaştırılıp sürdürülmesi, isteklerini şartlara göre ayarlaması ve planlama yapması gibi önemli görevleri vardır.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukların % 80'inin ergenlik dönemlerinde de bu bozukluğun belirtileri devam etmekte, bu çocukların % 30-65'lik bölümünün ise yetişkinlik döneminde de dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtilerini taşıdıkları gözlemlenmektedir.

Bu çocukların yaklaşık üçte birinde ilerleyen yıllarda, alkol ve madde kullanımı, antisosyal kişilik özellikleri ve depresyon belirtileri görülmüştür. Ayrıca eğitimle ilgili sorunlar da yaşanmaktadır. Bu çocukların derslerdeki başarıları zamanla düşmekte ve okul devamsızlığı, disiplin cezaları ve sınıf tekrarı gibi sorunlar da ortaya çıkmaktadır.

Yine bu rahatsızlığı yaşayan çocukların, ileriki yıllarda yasalarla ilgili normal insanlara nazaran daha sık sorun yaşadıkları ve daha fazla trafik kazasına yol açtıkları tespit edilmiştir. Kısacası dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu basit bir yaramazlık veya dikkat dağınıklığı olarak algılanmamalıdır.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu % 80-90 oranlarında tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu sorunun tedavisinde sık olarak kullanılan yöntemler ise bireysel eğitim, anne-baba eğitimi, ilaç tedavisi, aile tedavisi ve grup tedavisidir.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ve Tedavisi

Bu metotlardan hangilerinin kullanılacağı, kişinin bireysel özellikleri dikkate alınarak belirlenir. Yapılan araştırmalara göre ilaç tedavisinin en etkili tedavi biçimi olduğu gözlemlenmiştir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar tedavi edilmediklerinde ergenlik dönemlerinde başka psikiyatrik sorunlar yaşamaktadırlar.

Bu psikiyatrik sorunlar arasında, antisosyal davranışlar, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı, depresyon ve kaygı bozuklukları en sık görülenlerdir. Bu sebeple dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülen çocukların teşhis ve tedavisi için çocuk psikiyatristlerine başvurulması gerekmektedir.