Güncel

Bayındır Hastanesi'nden 29 Eylül Dünya Kalp Günü değerlendirmesi

- Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Diker: -"45 yaşından önce sigarayı bırakmak sigara içmeye devam edenlere göre erken ölümleri yüzde 90 azaltıyor. 65 yaşından sonra sigarayı bırakmanın bile ölümleri yüzde 20 azalttığı biliniyor"

- Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Diker:
-"45 yaşından önce sigarayı bırakmak sigara içmeye devam edenlere göre erken ölümleri yüzde 90 azaltıyor. 65 yaşından sonra sigarayı bırakmanın bile ölümleri yüzde 20 azalttığı biliniyor"

İSTANBUL - Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Diker, Dünya Kalp Günü dolayısıyla kalp sağlığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bayındır Söğütözü Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Diker, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyadaki tüm ölümlerin yüzde 32'sinin kalp ve damar hastalıkları nedeniyle gerçekleştiğini ifade etti.

Ülkemizdeki verilere bakıldığında ise tüm ölümlerin yüzde 36'sının kalp ve damar hastalıkları nedeniyle gerçekleştiğini gördüklerini aktaran Diker, daha sağlıklı yaşam için şu önerilerde bulundu:

"45 yaşından önce sigarayı bırakmak sigara içmeye devam edenlere göre erken ölümleri yüzde 90 azaltıyor. 65 yaşından sonra sigarayı bırakmanın bile ölümleri yüzde 20 azalttığı biliniyor. Günde 6 bin-9 bin arası adım atmak, 2 bin adım ve altında atanlara göre kalp ve damar hastalıklarına bağlı problemleri yüzde 50 azaltıyor. Kilolu kişilerin vücut ağırlığının yüzde 5-10'unu azaltacak kadar bile kilo vermesi kalp ve damar hastalıklarına bağlı problemleri yüzde 20-30 azaltıyor. Akdeniz diyeti, DASH ya da yeni moda MIND diyeti... Adı ne olursa olsun, sebze, işlenmemiş tahıl, zeytinyağı ağırlıklı beslenme kalbimize iyi geliyor."

Diker, kalp hastalıklarını ele aldığımızda kan basıncı, kan şekeri ve kolesterol meselesinin gündeme geldiğini belirterek, "Kan basıncımızın büyük 140 ve küçük 90 mm Hg'nin altında olması, uzun süreli şeker düzeyini gösteren HbA1c'nin tercihen yüzde 6'nın altında olması uzun soluklu ve sağlıklı bir kalp vadediyor. Kolesterol konusunda ise ne kadar düşük kolesterol o kadar iyi kalp damar sağlığı anlamına geliyor. Gerektiğinde doktorun önerdiği kolesterol düşürücü ilaçları düzenli kullanmaktan kaçınmamak gerekiyor. Kan tetkiklerinin yaptırılması, EKG, EKO, EFOR testi, gerekirse kalp damarlarının görüntülenmesi, şah damarlarının ve aort damarının ultrasonografi ile kontrolü kalp ve damar hastalıklarının erken teşhisini sağlıyor. Kısaca uzun bir yaşam, sağlıklı bir kalp için kardiyoloji uzmanı ile iyi geçinmek gerekiyor. Risk faktörlerinin yönetimi, hastalığı erken tanısı, erkenden önlem alınması ve tedavisinin gerçekleştirilmesi için kalp doktoru ile dost kalınmasını tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı.(AA)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir