Muş Güncel

Muş Ovası'nda deneme ekimi yapılan pamuk, yüzde 70 olumlu sonuç verdi

MUŞ - Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) ve Yıldız Tarım İşletme Müdürlüğünce ortaklaşa ilk kez bir dönüm alanda ekimi yapılan pamuk yüzde 70'in üzerinde olumlu sonuç verdi.

MUŞ - Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) ve Yıldız Tarım İşletme Müdürlüğünce ortaklaşa ilk kez bir dönüm alanda ekimi yapılan pamuk yüzde 70'in üzerinde olumlu sonuç verdi.

Yıldız Alparslan Tarım İşletmesinde ekimi gerçekleştirilen pamuğun bölgeye tanıtımı ile çiftçinin ekonomisine önemli kazanç sağlanması hedefleniyor.

Pamuk tarlasında incelemelerde bulunan MŞÜ Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, yaptığı açıklamada, üniversite olarak bölge tarımına katma değeri yüksek olan bitkileri buluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

Muş'ta ilk defa pamuk alanında bir bilimsel denemeyi gerçekleştirdiklerini ifade eden Karadağ, şöyle konuştu:

"Çukurova ile Güneydoğu Anadolu ve Ege bölgeleriyle müsemma olan pamuk bitkisi şu anda Muş koşullarında denemesi yapıldı. Ukrayna'dan yaklaşık 176 adet getirilen pamuk çeşitlerimiz erkenci çeşitlerdir. Bu bölgenin adaptasyon süresi kısa olduğu için biz erkenci olan hatları getirip çiftçilerimizle buluşturmayı planlamıştık. İnşallah Muşlu üreticilerimizde erkenci olan pamuk çeşitlerini buluşturmayı hedefliyoruz. Çalışmanın birinci yılı. 2 yıllık araştırmanın sonucunda verim ve kalite açısından en yüksek olan hat ve çeşitleri Muşlu çiftçilerimizle buluşturmuş olacağız."

MŞÜ Uygulamalı Bilimler Fakültesi Bitkisel Üretim Teknoloji Bölümü'nde görevli Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yaşar ise Muş bölgesinin özellikle küresel iklim değişikliğinden olumlu etkilendiğini tahmin ettiklerini belirtti.

Diyarbakır ve Şanlıurfa'da ikinci ürün olarak pamuk yetiştirildiğini anımsatan Yaşar, şunları kaydetti:

"Ukrayna'dan getirdiğimiz pamuk hattını burada denemeye başladık. Şu ana kadar olumlu sonuçlarımızı alıyoruz. Muş Ovası'nda ilerleyen dönemlerde pamuk yetirtirmiş olacağız. Şu ana kadar aldığımız sonuçlar olumlu yönde. Kısa sürede hasat etmeyi düşünüyoruz. Şu anda olumlu sonuçlar elde ediyoruz. Bundan sonra Muş Ovası'nda sıcaklık bu periyotta giderse yüzde 70 pamuk yetiştirebileceğiz." Kaynak: AA

Muş Ovası
Anadolu Ajansı ve İHA'nın sağladığı tüm Muş haberleri, bu bölümde Diyadinnet.com editörlerinin herhangi bir içerik değişikliği yapmadan, ajanslardan alındığı haliyle direkt olarak yayınlanmaktadır. Muş Haberleri kategorisinde yer alan tüm haberlerin yasal sorumluluğu ilgili haber ajanslarına aittir.
Diyadinnet son dakika haberlerini paylaşın. Ayrıca Muş, Muş Alparslan Üniversitesi, Muş Ovası, Rektör, Yaşar Karadağ ve Muş'un dört bir yanından Güncel haberleri alın.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir