Eleşkirt Coğrafi Bilgileri

Ağrı nın batı bölümünde, kendi adını taşıyan ovanın kuzey batı kenarındadır. Doğusunda Ağrı, güneyinde Tutak ilçesi, Batıda Erzurum (Horasan ve Karayazı), Kuzeyde Kars (Sarıkamış ve Kağızman) vardır. Denizden yüksekliği 1650 m., alanı 1.559 km karedir. ilçe Kösedağ ve Aras Güneyi dağları, güneyinde çakmak dağlarının uzantıları volkanik yükseltileridir. Kasabanın doğusunda ve güneyinde Eleşkirt ovası uzanır. ilçenin adını taşıyan akarsu şehrin ortasından geçer.

ilçe topraklarının büyük bölümü, özellikle kuzey, batı ve güneyi yüksek dağlarla kaplıdır. Bu dağların yüksek noktaları, şunlardır: Batıda Hayrangöl dağı 2850m., Sacı Dağı, Tahir dağı, kuzeyde Kösedağ (3433m.) güneyde Mızrak Dağı (2350m) ile Kılıç dağı (2306). Dağların yÜksek yerleri çoğu zaman karlarla örtÜlÜdÜr; yayla olarak kullanılırlar.

Eleşkirt ovası ilçe topraklarının yaklaşık Üçte birini oluşturur. Doğu kısmında Karaköse ovası ile birleşir. Aslında Karaköse ovası bunun devamıdır. Ovanın yüksekliği 1650 - 1700 m. arasındadır. çevredeki dağlar kolay kolay geçit vermez. Ancak TÜrkiye - iran transit yolu ilçenin batısındaki Güzeldere vadisinden sağlanır.

ilçenin en büyük akarsuyu olan Güzeldere batıdaki çakmak dağlarından doğar ve doğuya doğru akarak şehrin güneyinden geçer. çevredeki dağlardan birçok dere ve çay ovaya iner, bu nehir e karışır. Bunlardan Eleşkirt deresi Kösedağ ve Derem dağından, Kopuz çayı Taşkom dağlarından doğar. Ovanın gÜney kenarı boyunca batıdan doğuya doğru akan GÜzeldere, Ağrı nın gÜneyinde Murat nehri ile birleşir. GÜzeldere nin Eleşkirt ovasına girdiği boğazda baraj ve sulama kanalları yapılmıştır.

Eleşkirt ovası ilçenin başlıca tarım alanıdır. Bu ovanın eski bir göl yatağı, çöküntü alanın dolması ile meydana geldiği sanılmaktadır. Sonradan birikmiş kalın bir toprak örtÜsÜ vardır. Akarsuların suladığı, bazen da kazarak aktığı ova, oldukça bitektir.

Eleşkirt te kara iklimi egemendir. Kışları soğuk ve kar yağışlıdır. Yüksek yerlere çok kar yağar; kar uzun zaman yerde kalır. Ovanın karı nisanda, dağların karı ise sonraki aylarda erir. En fazla yağış ilkbaharda görülür. Yazları sıcak, kısmen yağışlı olur. Bitki örtÜsÜ bozkırdır. Akarsu vadilerinde, dağ eteklerinde ve GÜzeldere (şeryan) boylarında ağaçlıklara rastlanır. Ağrı da ormanlık alan kabul edilen yer sadece buradir.