Çatı Muayenesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Günümüzde pek çok anne adayı çatı darlığı korkusu yaşamakta ve çatı darlığı tespiti ile sezaryene alınan pek çok anne bulunmaktadır.

Avrupa ile karşılaştırma yaptığımızda bizde bu sorun yüzünden ameliyata alınan daha çok hasta var.

Anne adaylarını "Çatın darsa doğuramazsın." sözü normal doğumdan soğutur hale gelmiştir.

Üstelik doktorlara olan güven problemleri de bu muayenenin gerekli olup olmadığı konusunda bilgiye ihtiyacı gösteriyor.

Sizlerle paylaştığımız yazıda çatı darlığı hakkında bilmeniz gereken tüm bilgiler mevcut.

Çatı Darlığı Nedir?

Çatı darlığı deyince aklımıza bebeğin geçeceği yol yani pelvis gelmelidir. Bu bölümün girimi, ortası ve çıkımı muayene edilerek tahmin edilir. Bebek 4 kilonun üzerindeyse bu muayenenin önemi artar.

Bir bebeğin anne karnından rahatça çıkabilmesi yani doğum için 3 durum uyum içinde olmalıdır. Bunların ilki rahmin itici kuvveti, ikincisi pelvis yani bebeğin çıkacağı yol, üçüncüsü ise bebeğiniz yani size doğru gelen yolcunuz.

Çatı Muayenesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bu üç durum uyumlu olursa doğum çok rahat olacaktır. Zaten çatı darlığı da bebeğin geçeceği yolla ilgilidir.

Çatı darlığı sebebiyle sezaryen doğum olabilir. Özellikle bebeklerde raşitizm olması veya anatomik bozukluğun olması bu durumu mantıklı kılabilir. Fakat günümüzde bu sebeple çok az iken neden çatı darlığı meselesi sürekli öne sürülerek sezaryen artıyor?

Çatı Darlığı Meselesi Neden Bu Kadar Gündemde?

Çatı muayenesi nasıl olur

Bunun nedeni ailelerin tamamen risksiz doğum istemeleri ve doktorların da ailelerin baskısı ile riske girmek istememeleridir. Bebeğin ağırlığı 4500 grama doğru yaklaşıldıkça bu muayene yapılmaya başlanmış ve riskli durumlar olabileceği görülünce sezaryen doğumlara yönlendirmeler olmuştur. Çünkü artık anneler yoğun iş temposundan dolayı doğuma hazırlığa vakit ayıramıyor ve doğum korkusunu yaşamaya başlamıştır.

Korkan anne korkusunu doktora yansıtmış ve riske girmekten korkan doktor da sezaryen ameliyatına yönlendirmiştir. Rutin olan bu muayene artık son zamanlarda abartılır olmuş ve tam tersi bu kez de çatı muayenesi yüzünden planlı sezaryen doğumlar artmıştır.

Çatı Muayenesi Gerekli Midir?

Çatı muayenesi ne demek

Elbette gereklidir. Çünkü vajinadaki başka türlü problemler de doğumdan önce bu muayenede ortaya çıkar ve zararı yoktur.

Çatı Darlığı Olan Anne Normal Doğum Yapabilir Mi?

Çatı muayenesi

Bu durum dahi olsa anne normal doğum yapabilir. Ancak riskli durumlar ve zorluklar anne ve aile ile paylaşılmalıdır. Normal doğumdan anne adayı soğutulmayacak şekilde bu bilgi paylaşımı olmalıdır.

Çatı muayenesinde darlık olsa bile tek çözüm planlı sezaryen değildir. Çünkü bebeğin kilosundan kaynaklı zor bir doğum olacağı düşünülen durumlarda bile hormonların ve bebeğin uyum yeteneği ile doğum çok kolay olabilmektedir. Bunun sebebi doğumun doğal bir durum olması ve vücudun kendiliğinden bunu gerçekleştirebilmesi durumudur. Yani doğumun başlamasının beklenmesi aşırı riskli bir durum olarak görülmemelidir.

Normal doğumda ters giden durumlar olsa bile anne adayı hemen sezaryene alınabilmektedir. Hatta ameliyat planlı sezaryenden daha kolaydır. Çünkü iyileşme ve ikinci bebekte normal doğum ihtimali daha yüksektir. Fakat böyle bir durumda normal doğum kararı alan doktoru riskleri beklemektedir.

Normal doğum olmadığı için acı çeken anne adayı hem acı çektiğine hem sezaryen ameliyatı olduğuna istem dışı da olsa üzülür ve doktoru çevre etkisiyle de suçlu bulmaya başlar. Elbette her şekilde uğraşmış olan doktor da teşekkür beklerken memnuniyetsiz yüz ifadeleri ile muhatap olur. Bu yüzden de kendini korumaya alma güdüsü oluşur. Çevresinden tepkiler de alan doktorun çatı darlığı şüphesi durumunda planlı ameliyat kararını alması tamamen kendini korumaya yönelik gerekli gördüğü adımdır.

Ailelere Önerilerimiz

Çatı muayenesi Nasıl Yapılır

Aileler mutlaka doğum hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Hatta bu konuda açılmış doğuma hazırlık kurslarına da katılabilirler. Böylece doğuma hem kendileri açısından hem de doktor açısından bakabilirler. Değişik egzersiz ve nefes hareketleri öğrenebilirler. Doğuma dair korkularından kurtulan anne adayları çatı muayenesinden ve doğum risklerinden de korkmazlar.

Bir cevap yazın