Hamilelik Testi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebelik; ilişkiden sonra 300 milyon kadar spermin, dakikada 2,7 mm yol almasıyla gerçekleşen ve kadının tüplerine ulaşması 65-75 dakika kadar süren ve ardından dölleme yetisine sahip bir spermin oosit II adı verilen kadın yumurta hücresinin içine girmesiyle başlamaktadır.

Gebelik testleri anne adayının hamile olup olmadığını öğrenebilmesi için uygulanan yöntemleri kapsamaktadır.

Bu yöntemlerin uygulanmasında dikkat edilmesi gereken bazı ufak ayrıntılar vardır. Bu ayrıntılara dikkat edildiğinde sonucun doğruluğa en yakın olmasını sağlamış olursunuz.

Anne adayının gebelikle ilgili şüphelerini doğrulmak için uygulanan yöntemlerin en kesin olanı; kanda beta-hcg değerine baktırmasıdır. Burada dikkat edilmesi gereken konu ise kan testini yaptırmak için beklenen adet tarihinin en az 7 gün geçmiş olmasıdır.

Bu sebeple daha erken yapılan kanda beta-hcg testlerinde eğer geç döllenme olmuşsa sonuç negatif görülebilir ve bu durum anne adayında hayal kırıklığı yaratabilir.

Beta-hcg bir hormon testi olduğundan çoğunlukla açlık ve tokluk gibi durumlardan etkilenmez ve uygun zamanda doktora başvurulduğunda sonuç alınabilir.

Testin pozitifliğini yakalamış bir anne adayı ilk olarak bir kadın doğum uzmanına muayene olmalı ve kesin gebelik tanısını doktorundan duymalıdır.

Aksi takdirde dış gebeliklerde ve kimyasal gebelik denilen durumlarda bu değer kanda yükselebileceği için aceleci davranılmış olunabilir.

Kesin gebelik için doktorun fetal kalp atımlarını duyması beklenir. Kanda gebelik testi yaptırırken bu gibi durumlara dikkat etmek gerekebilir.

İdrardan Bakılan Bireysel Gebelik Testlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelik Testi Yapılken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anne adayının gebelik konusunda şüphelerini doğrulayan ve bu amaçla üretilmiş piyasada çok sayıda mevcut olan idrardan bakılan gebelik testleri mevcuttur.

Öncelikle şu konunun bilinmesinde fayda vardır. Anne adayının kanda ki beta-hcg değerinin negatif sonuç vermesinin ardından idrardan bakılan bir gebelik testinin pozitif çıkması mümkün değildir.

Bunun sebebi beta-hcg hormonun ilk önce kanda yükselmesi ve sonra yüksek miktarlara ulaşan bu hormonun idrardan atılması ile gerçekleşmesinden kaynaklanır.

Dolayısıyla idrardan bakılan gebelik testleri için beklenen adet tarihinin üzerinde en az 7-10 gün geçmesi en sağlıklı sonuca ulaşmayı sağlamaktır.

Uygun zaman geldiğinde anne adayının eczaneden uygun bir fiyata kolaylıkla temin edebileceği bir gebelik testi için sabah orta akım idrarı en düzgün sonucu vermektedir. Gece boyu mesanede biriken idrardaki beta-hcg titresi daha yoğun olabilmektedir.

Hamilelik Testi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anne adayı öncelikle idrarın bir kısmını tuvalete, orta idrarını temiz bir kaba ve kalan kısmını ise yine tuvalete yaparak idrar örneğini alabilir.

Testin üzerindeki idrar koyma alanına 3-5 damla kadar alınan idrarın damlatılması ile sonucun pozitifliği görülebilir.

Genel olarak tüm gebelik testlerinde aynı sistem vardır. Çıkan sonucun çift pembe çizgi olması beklenir. Bazı erken gebelik durumlarında bu çizgilerinde ikinci olan t çizgisi biraz daha silik çıkabilir. Bu anne adayının gebe olmadığını değil, gebeliğinin başlangıç döneminde olduğunu göstermektedir.

Anne adayı eğer test üzerinde her iki çizgiyi de göremiyorsa bu prodüktörden kaynaklı bir hatalı sonuçtur ve test tekrarlanmalıdır.

İdrardaki beta-hcg değerini ölçecek numunenin bozulmasından dolayı testte çizgilerin her ikisi birden görülmeyebilir. Eğer tek çizgi görülüyorsa bu büyük olasılıkla kişinin gebe olmadığını gösterir.

Gebelik Testi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dikkat edilmesi gerek konu test için aceleci davranılmamasıdır. Kanda ve idrarda hormon seviyesinin yükselebilmesi için belli zaman geçmesi gerekir ve hayal kırıklığı yaşamamak için doktorun fetüsün kalp atımlarını duymasına kadar kesin gebelik var düşüncesiyle şartlanılmamalıdır.

İlk kalp atımları son adet tarihinin üzerinde 5,5 hafta geçtikten sonra vajinal ultrasound ile doktor muayenesi sırasında görülebilir. Sağlıklı bir gebelikte daha ileri ki dönemlerde ise batın USG ile kalp atımlarının duyulması devam etmektedir.(İM-rurumm)

10 Yorum

  1. Merhabalar 2 gün önce idrar testi yaptım köyü renkte silik çizgi çıkmıştı fakat bugün yaptığımda sadece tek çizgi görünüyor yani negatif adetim 1 gün gecikti sebebi ne olabilir

  2. Bebeqim 4 aylık ve doqumdan sonra sadece 1 defa adet oldm . 10 qundr adet olmadim . Test yaptm sonuc negatif cikti bunun nedeni ne oLabilir ?

  3. merhaba adetim geceli 14 gun oldu ama hala olmadm idara testi yaptim 3defa yine negatif cikti ama hala olmadam adet gogus agrilrim basldi bide idrar yolu enfesksiyonm var o yuzden yanlis cikar mi acabaa

  4. Merhaba adet günüm gecikti idrar testi yaptırdım üç kere hepsinde sonuc negatif. Ayrıca belimde agrılar oluştu gögüslerimde agri ve hassadiyet oluştu akıntı da iki haftadır var acaba hamile miyim

  5. Eşimle korunarak ilişkiye grdik. Aradan iki ay geçti hala adet olmadım test yaptırdım negatif çıktı sizce hamilemiyim hamilelik belirtileri hiç yok sadece bir buçuk aydır bel ağrısı çekiyorum .

  6. Merhaba adetim 8 gün geçti test yaptım negatif çıktı hamile olabilirmiyim

  7. merhaba benim adetim 8gün geçti gebelik testi aldım ama yapmadım bi haftadır belimden sırtıma yayılan ağrı hala var sizce biraz daha beklemelimiyim

  8. Merhaba gebelik testi yaptım ilk baş tek çizgi çıktı aradan beş altı saat geçti baktigimda silik bir çizgi daha vardı açaba o saate kadar etkisi gitmismidir

  9. Merhaba ben adet olmama 2 hafta var ama karnım sırtım belim göğüsüm ağrıyor test yaptım sonuç negatif çıktı acaba erken yaptığım için mi sonuç negatif çıktı

  10. 11 gün önce çatlatma iğnesi yapıdı acile gittim kan tahlili yaptılar beta hcg3,21 çıktı acildeki doktor gebe olabilirsin dedi sizce doğrumudur anne olmayı çok istiyorum

Bir cevap yazın