Bebeklerde Diş Çıkarma

Anneler-babalar için, bebeklerinin önemli olan dönemlerinden biri de, bir yaşından üç yaşına kadar olan diş çıkarma dönemidir. Bebeklerde diş çıkarma genellikle 6. ve 8. aylar içerisinde başlasa da, bazı bebeklerde 3. ayda bile diş çıkarma gözlenebilir.

Diş çıkarmak bebek için kolay veya zor olabilir yani bu dönem, her bebekte aynı değildir. Örneğin, bazı bebeklerin dişi bir gecede çıkarken, bazı bebeklerin diş çıkarması günlerce sürebilir. Bununla beraber, bebeklerin çoğunda diş çıkarma süreci zorlu bir şekilde geçmektedir.

Bunun yanı sıra, bebeğin genellikle ilk olarak alt dişleri yani kesici dişleri çıkmaya başlar. Daha sonra ise, üst iki dış çıkar ve en son olarak ta sağdaki ve soldaki dişler çıkmaya başlar ve bebeğin diş sayısı böylece 20'ye tamamlanır.

Bebeklerde diş çıkarma

Bu dönemde bebek, diş çıkarırken huzursuzluk, hafif ateş, ishal, uykusunda rahatsız olmak ve kulaklarını çekiştirmek ve bunlara benzer rahatsızlık belirtileri gösterebilir. Ancak bebekte görülen yüksek ateş ve ishalin uzun sürmesi diş çıkarmadan kaynaklanmaz. Bu nedenle de vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.

Bebeklerde diş çıkarma ağrısı

Ayrıca, bebeklerin salyaları da diş çıkarırken oldukça artar. Bebeklerin diş çıkarırken kulaklarını çekiştirmesinin nedeni ise, dişeti ve kulak sinirlerinin orta sinirler aracılığıyla iletilmesinden kaynaklanmaktadır.

Bebeklerde diş çıkarma ağrısı ne kadar sürer

Diş çıkarma döneminde bebek huzursuzlandığı için, ister istemez anneyi de mutsuz edeceği için, annesi bu dönemde bebeğin diş çıkarmasına yardımcı olabilir. Bebeğini kucağına alarak gezintiye çıkarmak, dikkatini dağıtmak, bebeğiyle oynamak veya çiğnemesi için ona diş halkası vermek annenin yapabileceği ve bebeğini rahatlatabilecek şeylerdir.

Bebeklerde diş çıkarma ateşi kaç gün sürer

Ayrıca bebeğin diş halkasını buzdolabında iyice soğutarak verirse, diş etlerindeki ağrıyı az da olsa geçirip bebeği oldukça rahatlatabilir. Bebeğin diş çıkarma döneminde yapılan en büyük yanlışlık, bebeğin emziğini alkole batırmaktır. Bu uygulama son derece tehlikelidir çünkü bebeğe verilen alkol aşırı miktarda olursa bebeği zehirleme özelliği gösterebilir.

Bebeklerde diş çıkarma sırası

Bütün bunların yanı sıra, bebeğinin sağlıklı dişlere sahip olması için, annenin gebelik başladığından itibaren yeterli miktarda A, D, C vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum ve fosfor almaya dikkat etmesi de oldukça önemli olan diğer faktörlerden biridir.(İM)

Bir cevap yazın