Gebelikte Gripten Korunma Yolları

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ceren Yıldız Eren, anne adayları için gebelikte grip ve gripten korunma yolları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Grip mevsimi geldiğinde alınan her türlü önleme karşın anne adaylarında da gribin sık olarak meydana geldiğini kaydeden Dr. Eren, grip virüsünün bebeğe geçmesi ve bebekte hastalık oluşturmasının beklenen bir durum olmadığına değindi.

Dr. Eren, "Ancak grip enfeksiyonunun şiddetli belirtilere yol açması ve pnömoni (zatürre) gibi hayatı tehdit eden komplikasyonlara zemin hazırlaması nedeniyle gebelik döneminde grip önemli bir durumdur" ifadelerini kullandı.

GEBELERİN GRİPTEN KORUNMA YOLLARI

hamile grip

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ceren Yıldız Eren, anne adayları için gripten korunma yollarını ise şöyle özetledi:

  • Anne adaylarının mümkün olduğunca toplu yerlerde bulunmaması
  • öpüşme ve tokalaşma gibi yakın temastan kaçınması virüs alma riskini oldukça azaltır
  • Grip salgını uyarısı olduğunda evden çıkmamak da virüsle karşılaşma riskini etkili bir şekilde azaltır
  • C vitamini kaynağı olan meyvelerin bolca tüketilmesi ve beslenmenin usulüne uygun düzenlenmesi vücudun direncini artırmak açısından önemlidir
  • Ateş ve öksürükle mücadeleyi kolaylaştırmak amaçlı bol su tüketilmesi unutulmamalıdır.
  • Uykusuzluk, sigara, alkol, aşırı yorulma gibi etkenler vücut direncini düşürür.
  • Yaşam tarzının tekrar düzenlenmesi gripten korunmada özellikle anne adayları için çok önemlidir.

Hamilelikte grip olmak için ne yapmalı

hamile grip su gebelik

Öncelikle; Kış hastalıkların en önemli doğal ilacı SU' dur. Su ihtiyacının mevsimi yoktur. Bu nedenle hamilelerin 12-14 su bardağı su içmesi gerekmektedir.

Enfeksiyon hastalıklarında, ateşli hastalıklarda su doğal ilaçtır. Vücudun detoksifikasyonu yani arındırılması için ihmal edilmemelidir.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için ve gebelikte artan protein gereksinimi açısından yumurta olmazsa olmaz!

gebelikte gripten korunma

Yumurta içeriğinde bulunan elzem protein ve yağ asit içeriği ile gebelikte her gün tüketilmesi önerilen bir besindir. Haşlanmış olarak, rafadan veya özellikle C vitamini yüksek sebzeler ile omlet olarak pişirilince grip savar olarak savaşacaktır.

gripten kurtulma hamilelikte

Özellikle ıspanak, soğan, yeşil biber, pırasa, havuç, kabak, karnabahar gibi sebzeler ile omlet, mücver olarak yemek yapılıp çorbalara da ilave edilerek kullanılabilen bir besindir.

A VİTAMİNİ ANTİOKSİDANDIR, GRİBE KARŞI KORUR!

hamilelikte gripten korunmak

Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini güçlü bir antioksidandır.

gebelikte nezle korunmak

A vitamini savunma sistemimizi güçlendirmede en önemli rolleri üstlenen bir vitamindir. Bu besinlerin belirli ölçülerde tüketilmesi hastalıklardan korunmada önemli rol oynar."

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk(İHA)

Hamilelikte gripten korunma yolları

Grip enfeksiyonu damlacıklar yoluyla ve enfekte yüzeylere temasla bulaşır. Öksürüp hapşıran kişi, virüs içeren çok sayıda damlacığı etrafa yayar. Bu damlacıkların ağız, burun ya da gözlere ulaşması ile hastalık yayılır. Bu nedenle kapalı alanlarda grip bulaşma riski çok daha yüksektir. Gribe karşı alınabilecek en iyi önlemin bulaşmanın önüne geçmek olduğunu belirten Acıbadem Altunizade Hastanesi Riskli Gebelikler Uzmanı Doç. Dr. Oktay Kaymak, grip enfeksiyonundan korunma yollarını şöyle sıralıyor:

  1. Hasta insanlarla yakın temastan ve ziyaretten kaçının
  2. Havasız ve kapalı ortamlarda uzun süre kalmayın, bulunduğunuz ortamı sıkça havalandırın
  3. Hasta insanların olduğu ortamdan çıkınca ellerinizi yıkamayı unutmayın
  4. Elinizi ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize sık temas ettirmeyin
  5. Soğuk immün sistemi kırabilir bu nedenle soğuk havalarda iyi giyinin
  6. Şikayetiniz olduğunuzda en kısa zamanda hekime başvurun

Gripte en etkili tedavi istirahat

Hasta olduktan sonra gribe karşı en etkili tedavi şekli istirahat. Bu nedenle yatak istirahati ve yeterli dinlenme, tedavideki en önemli basamağı oluşturuyor. Ek olarak, bol sıvı tüketimi ve doğal veya ilaç halinde vitamin desteği de bağışıklık sistemine destek oluyor. Ayrıca gebeliğin ilk üç ayı dışında güvenle kullanılabilecek antiviral ilaçlarla enfeksiyonun etkileri azaltılabiliyor. Bu sayede virüsün çoğalmasının önüne geçmek ve ikincil enfeksiyon gelişmesini engellemek mümkün oluyor.

Bir cevap yazın