Astım Hastası Anne Adaylarına Uyarılar

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uzman Dr. Evren Toprak, hamilelik döneminde astım tedavisinin değişmediğini belirterek, "Anne adayları normal kişiler gibi aynı ilaçları aynı dozlarda alırlar. Sadece alerji ilaçlarını kullanmamak gerekir" dedi.

Astımın tedaviyle ya da kendiliğinden düzelebilen, tüm solunum yollarında daralmayla seyreden iltihabi bir hastalık olduğunu belirten Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uzman Dr. Evren Toprak, "Alerjiyse vücudun kendi dokularına veya yabancı maddelere karşı geliştirdiği bir aşırı reaksiyondur. Astım hastalarının yaklaşık olarak yarısı alerjiktir" diye konuştu.

"GEBELİK, ASTIM VE ALERJİYİ İLK TETİKLEYEN OLABİLİR"

Gebeliğin astım ve alerji üzerine olan etkilerinin değişken olduğunu ve önceden tahmin edilemeyeceğini belirten Dr. Toprak, "Bazen astım ve alerjiyi ilk tetikleyen ve başlatan gebelik olabilir. Bazı astımlı kişiler gebeliği sırasında çok rahat eder ve doğum sonrası şikayetleri yeniden ortaya çıkabilir. Bilinense hastaların üçte birinin gebeliği sırasında şikayetleri artar, üçte birinin şikayetleri değişmez, üçte birinin ise şikayetleri azalır ve kaybolabilir" dedi.

"KİŞİNİN YAŞADIĞI ÇEVRE ETKİLİ"

Astım ve alerjinin genetik olduğunu hatırlatan Dr. Toprak, şunları söyledi:

"Bu hastalıklar kişisel özellik gösterebilmektedir. Herhangi bir yaşta hastalık ortaya çıkabilir. Kişinin yaşadığı çevre, sosyo-ekonomik durumu ve beraberindeki diğer hastalıklar hastalığın ortaya çıkışını hem de gidişatını etkileyebilmektedir. Astım ve alerji genellikle sosyo-ekonomik düzeyin yüksek olduğu bölgelerde daha sık görülmektedir. Bunun da nedeni daha az enfeksiyona maruz kalmak hipoteziyle açıklanmaktadır."

"GEBELİK DÖNEMİNDEKİ ASTIMIN OLUMSUZ ETKİLERİ BULUNMAKTA"

Hamilelik döneminde yaşanabilecek alerji türleri hakkında da bilgi veren Dr. Toprak, "Normal bir insanla hamile bir insanın karşılaşabileceği alerjenler arasında fark yoktur. En sık karşılaşılanları; ev tozu akarları, polenler, küf mantarları ve besinlerdir. Gebelik döneminde kontrol altına alınamayan astımın gebeliğe olumsuz etkileri bulunmaktadır. Astımın şiddeti ne kadar büyükse bebeğin oksijenlenmesi o kadar zayıf olur ve bu da rahim içi büyümeyi olumsuz etkiler" dedi.

"ASTIM HASTASI ANNELER İLAÇLARINI KESMEMELİ"

Hamilelik döneminde astım tedavisinin değişmediğini belirten Dr. Toprak, "Anne adayları aynen normal kişiler gibi aynı ilaçları aynı dozlarda alırlar. Sadece alerji ilaçlarını kullanmamak gerekir. Bu dönemde yapılan en büyük hata mevcut astım ilaçlarının kesilmesidir. Nerdeyse tüm astım ilaçları gebelikte güvenilir şekilde kullanılmaktadır ama yine de mutlaka doktor kontrolünde bulunulmalıdır" ifadelerini kullandı.

"AİLESİNDE ASTIM VEYA ALERJİ OLAN KİŞİDE RİSK 4-5 KAT FAZLADIR"

Hamilelik döneminde yaşanan astım veya alerji rahatsızlıklarının doğumdan sonra bebekte görülme riski hakkında da konuşan Uzman Dr. Toprak şöyle devam etti:

"Ailesinde astım veya alerji olan bir kişide alerji veya astım gelişme riski normal topluma göre 4-5 kat daha fazladır. Dolayısıyla astımlı bir anneden doğan bir kişide ilerde astım gelişme riski bu oranda artar. Anne adayının daha önceden astım veya alerji öyküsü yoksa herhangi bir önlem almaya da gerek yoktur, yalnız şikayetler gelişecek olursa mutlaka doktora başvurmak gerekir."(İHA)

Bir cevap yazın