Cildinizi soğuktan nasıl korursunuz?

Cildimiz, vücudumuzun diğer tüm organlarıyla eş değere sahip olup, dış görünüşümüzü etkileyen bölgemizdir. Cildimiz ne kadar canlı, parlak ve genç görünürse, bizler de kendimizi o kadar iyi ve mutlu hissederiz. Erken yaşlanma belirtilerinin başında cildin yaşlanması ve ciltte oluşan bazı lekeler, kırışıklar gelir. Bunlardan kurtulmak için cildimize sadece yaz aylarında değil, yılın tüm aylarında özen göstermeli, bakım yapmalıyız.

Kış aylarında havanın da soğumasıyla beraber ciltte kuruluklar oluşması normaldir. Ancak kuru bir cilt beraberinde bir takım cilt sorunlarını getirir. Kuruluklardan çatlamalar, kırışıklıklar oluşabileceği için kış aylarında cildimizi soğuktan nasıl korumamız gerektiğini öğrenmemiz gerekiyor.

Öncelikle her cilt, soğuktan etkilenmediği için, yapacağınız küçük bir testle birlikte cildinizin soğuktan ne derece etkilendiğini öğrenebilirsiniz. Soğuk havada dışarıya çıktığınızda derinizde kızarıklıklar oluşuyor, pullanmalar ve dökülmelerin yanı sıra kırışık ve çatlaklar oluşuyorsa, cildiniz soğuktan etkileniyor demektir. Bunu önlemek için cildinizin nemli kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede soğuk havalarda bile kuruluk hissetmezsiniz. Yaz aylarında olmasak bile, güneş ışınları cildimize zarar verebileceği için güneş kremi sürmeden dışarı çıkmamakta fayda olacaktır. Düşük faktörlü güneş kremlerini, kış aylarında kullanabilirsiniz. Böylelikle özellikle beyaz tenliler, güneşin zararlı ışınlarından kış aylarında bile etkilenmeyecektir. Bu da, ciltteki lekelenmelerin ve çillerin oluşmaması anlamına gelir. Bunun dışında, gün boyu dışarıda olacağınız günlerde çantanızdan nemlendirici kremleri eksik etmemelisiniz. Ara ara kremi ellerinize ve yüzünüze sürebilir, cildinizi nemlendirebilirsiniz. Soğuktan en çok etkilenen bölgelerimiz ellerimiz olduğu için, el kremi alarak bunun önüne geçebiliriz. Yüzünüz için yüz kremi kullanmanız daha etkili olacaktır. Dudaklar da soğuktan çok fazla etkilenirler. Bu yüzden bayan ya da erkek olmanız fark etmiyor, şeffaf nemlendirici dudak kremleri sürebilirsiniz. Böylece çatlamış dudakların önüne geçebilirsiniz.

Bunun dışında kış aylarında yapabileceğiniz bir diğer bakım da haftada 2 defa uygulanacak olan bakım maskesidir. Bu sayede cildinizdeki ölü hücrelerden kurtulmuş olursunuz. Cilt bakım uzmanlarından destek alarak cilt tipinizi belirlemeli ve cilt tipinize uygun maskeler kullanmaya çalışmalısınız. Yüzünüz için kullandığınız kremi, göz çevreniz haricinde yüzünüzün tüm bölgesine sürerek ellerinizle yedirmeye çalışın ve bekleyin. 15 20 dakika bu şekilde bekledikten sonra cildiniz kremi emmiş olacak ve cildiniz nemlenmiş olacaktır. Göz çevreniz ve kenarları için farklı kremler kullanmalısınız. Göz kenarı bakımlarınızı 20 li yaşlara geldikten sonra yapmaya başlayabilirsiniz. Bunun için cildinizin kırışmasını beklemenize gerek yoktur. Zaten cilt bakımının amacı, yaşlanmış ya da kırışmış cildi düzeltmek değil, cildin kırışımasını ve yaşlanmasını geciktirmek, önlemektir. Havuç ve salatalık cildi nemlendiren gıdalardan bazılarıdır. Bunları karıştırarak yüzünüze uygun bir maske yapabilirsiniz.

Dudaklarınıza kullanacağınız nemlendirici kremler dışında, bal özü de deneyebilirsiniz. Dudağınıza süreceğiniz baldan sonra 30 dakika ile 1 arası o şekilde bekleyin ve dudaklarınızın balı emmesini sağlayın. Sonrasında dudaklarınızı ılık su ile yıkayabilirsiniz. Dudaklarınızda çatlakların oluşmasını önleyecek ve kurumaları erteleyecektir. Bunun dışında her duştan sonra özellikle bacaklarınızı nemlendirici kremler ile nemlendirmeniz gerekiyor. Aksi takdirde sıcak suya maruz kalan cilt, bir süre sonra pul pul dökülmeye başlayacak ve kuruluklar oluşacaktır.

Ayak bakımınıza önem vermeniz de ilerleyen yaşlarınızda ayaklarınızın bakımlı ve sağlıklı kalması açısından önem taşır. Özellikle duştan sonra topuklarınızdaki ölü deriden kurtulmak için topuk tıraşı yapabilirsiniz. Aktarlardan satın alabileceğiniz topuk törpüsü ile ayaklarınızı törpüleyebilirsiniz. Bu işlemin ardından nemlendirici kremler ile ayaklarınızın nemli kalmasını sağlayabilirsiniz.(SM)

Bir cevap yazın