Hamilelikte grip ağır atlatılıyor!

Gebelikte gribe yakalanma riski normal zamanlara nazaran daha yüksektir çünkü gebelik döneminde bağışıklık sisteminde düşüşler yaşanıyor.

Hamilelik döneminde kalbin atım hızı, kalbin pompaladığı kan miktarı, oksijen üretimi ve tüketimi değişiyor. Bu sebepler de bağışıklık sistemini doğrudan etkileyerek, bulaşması çok kolay olan hastalıkları bünyeye davet ediyor.

Özellikle kış aylarındaki gebeliklere gribe yakalanmamak için dikkat edilmelidir. Anne adayı grip olduğu zaman bu virüsler bebeğe de geçebilir, bu da bebeğin sağlığını tehlikeye atmak anlamına gelir. Ayrıca gribin yol açtığı yüksek ateş ve zatürre gibi durumlar hayati risk taşıyabiliyor.

Solunum yollarından bulaşan gribin belirtileri arasında öksürük, ateş, boğazda yanma, titreme, baş ağrısı, eklem ağrısı ve halsizlik yer alıyor. Ayrıca gözlerde yaşarma, burunda akıntı ve tıkanıklık belirtileri de oluşuyor.

Ateş genellikle 2-3 gün devam etse de bazı durumlarda 5-6 güne kadar çıkabiliyor. Yüksek ateş hem normal bireylerde hem de anne adaylarında daha ciddi hastalıkları beraberinde getirdiği için kontrol altına alınmasında fayda vardır.

Gebelik döneminde gribe yakalanmamak için planladığınız gebe kalma zamanından önce grip aşısı olabilirsiniz. Grip aşılar gribe karşı %100 koruma sağlamasa da önlem niteliği taşıyarak hastalığı %50 oranında engelliyor. Ayrıca soğuk kış aylarında dışarı çıkarken dikkat etmeli, sıkı giyinmeli, beslenmenize dikkat etmelisiniz. Grip olduğunu bildiğiniz halde arkadaşlarınızla görüşmekten kaçınmalısınız. Nasıl olsa bana bulaşmaz mantığı ile yola çıkarsanız gebeliğinizi ve bebeğinizi risk altına almış olursunuz.

Gribi tehlikeli kılan durumlardan biri de zatürreye çevirmesidir. Hamilelik dönemindeki bayanlarda bağışıklık sistemindeki düşüşlerin yanı sıra solunum ve dolaşım bozukluklarına da çok sık rastlanır. Bu yüzden gribin zatürreye çevirmesi durumu, gebelik dönemindeki bayanlar için çok da zor bir durum değildir.

Hamilelik döneminde grip olmuşsanız ve ateşinizin 39 derecenin üzerinde seyrediyorsa bebeğiniz bu durumdan olumsuz etkilenecektir.

Gebeliğinizin son aylarında yakaladığınız gribin yan etkilerinden biri de erken doğumdur. Ancak doğum öncesinde ateş yüksekliğinin düşürülmesi doktor tarafından yapılmalıdır. Nezle grip gibi hastalıklar öksürükle birlikte bronşite dönüşebildiği için bazı durumlarda antibiyotik kullanımı söz konusu olabiliyor.

Ancak kesinlikle gebelik döneminizde doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç kullanmayın. Gebelik döneminde bilinçsiz ilaç kullanımları, bebeğe kalıcı zararlar verebildiği gibi düşüklere neden olarak gebeliği de sonlandırabiliyor.

Hamilelikte grip aşısı yaptırmanın, bebeğin sağlığı açısından bir olumsuzluğu bulunmamaktadır. Çünkü grip aşısının içeriğinde canlı virüs bulunmamakta, bir diğer terimle inkative virüs olarak bilinmektedir. Fakat bilinçsizce doktora danışmadan aşı yaptırılması da sakıncalıdır.

Hamilelik döneminin en önemli ayları ilk 3 ay olduğu için gebe kalmayı planlıyorsanız öncesinde grip aşısı yaptırmanız gerekiyor. İlk 3 ay gebelikte düşük riskinin en yüksek olduğu zamanlar olduğu için bebeğin gelişimini bozacak herhangi bir durum olmaması önem taşıyor.

Grip olduysanız bunu ilaçlar yerine doğal yollarla geçirebilirsiniz. Öksürüğünüz için hazırlayacağınız ballı süt karışımını içmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca C vitaminleri bakımından yararlı meyveleri tüketmeniz gerekiyor. Günlük vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin besin miktarı belli olduğu için, siz o seviyenin üzerinde tüketim yaptığınız zaman vücuda herhangi bir fayda sağlamadan vücuttan dışarı atılıyor.

Gebelik döneminde gribe yakalanmamak için bir diğer öneri de, gebeliğiniz planlı ise, yaz aylarına denk getirecek şekilde hamile kalmayı deneyebilirsiniz. Örnek olarak, mayıs sonlarına doğru hamile kalmanız durumunda yaklaşık 4 ay boyunca grip riskiniz yarıya inecektir. Ayrıca güneşe çıkıp D vitamini açısından beslenmeniz bebeğinizin kemik gelişimi için son derece önemlidir.(MS)

Bir cevap yazın