Bitki Meyve Tahıl veYağların Faydaları

ADAÇAYI (Salvia officinalis) :
Geniş gözenekli ve gözenekleri yağla tıkanmış ciltleri temizler, sıkıştırır, serinletir. Ter bezlerini etkileyerek teri keser. Banyoda kullanıldığında ağrıyan kaslara, yorgun ayaklara iyi gelir. Bir miktar çiğnenirse ağız kokusunu giderir.
Yaprakları kaynatıldığında saçlara renk verir. Kurutulmuş adaçayı toz haline getirilip tuzla karıştırılır ve bu karışımla dişler fırçalanırsa dişleri beyazlatır. Buhar banyolarında, losyonlarda adaçayına papatya da eklenebilir.
AĞAÇÇİLEĞİ (Rubus idcus) :
Çilekteki özellikleri taşır. Normal ve kuru ciltlerde etkilidir. Çileğin suyu doğrudan cilde uygulanabilir.

ALKOL: Saf alkol (6°) saydamdır, çabuk uçar. Alkolün derecesini indirmek için içine arı su eklenir. Sinir sistemini, kalbi ve kan dolaşımını uyaran alkol iyi bir antiseptiktir. Cildi sıkıştırıp kurutur. Bu nedenle yaralarda kullanılır. Cilde sürülecek tonik veya losyonlara ilave edilecekse, miktarı az olmalı. Çünkü alkol geçişim yoluyla bedeni olumsuz etkiler.
ASİLBENT TENTÜRÜ (Teinture de Benzoin) :
Asilbent ağacından (Sytrax benzoin) elde edilen bu tentür birçok nemlendiricide, losyonda, temizleyici kremde, tonikte antiseptik ve koruyucu (bozulmayı önleyici) olarak kullanılır. Hafif yaraların kapanmasında yardımcı olan asilbent tentürü her tür cilde yararlıdır. Her gün kullanılmasında (krem veya losyonlarla) sakınca yoktur. Eczanelerde bulunur.
ATKESTANESİ (Aesculus hoppocastanum) :
Özelliği yanaklarda görülen ince kılcal damarların ve göz kenarlarındaki kırışıklıkların (kaz ayakları) tedavisinde kullanılmasıdır. Atkestanesi kabuğundan çıkarıldıktan sonra ince rendelenip bir kavanoza konur. Üstünü örtecek kadar bademyağı veya saf zeytinyağı eklenir. Güneşte bir ay bekletildikten sonra süzülüp bu bölgelerde kullanılır. Gözenekleri genişlemiş ve kuru ciltli olanlar da bu bitkinin yağından faydalanabilirler.
AVOKADO (AVOCADO) (Persea americana veya Persea gratissima) :
Bileşiminde A, B, D, E, H, K, PP vitaminleri, ayrıca lesitin, histidin, fitosterol, klorofil ve protein bulunduğundan, estetik açıdan çok yararlıdır. Cildin derinliklerine kolayca nüfuz ederek korur ve besler.
Avokadonun ciltte alerji yaptığı kaydedilmemiştir. Kuru ciltlere özellikle önerilen bu meyvenin yağ asitleri cildi güneşin morötesi ışınlarından korur. Gerek yağı, gerekse suyu birçok kremlerde, losyonlarda, güneş yağlarında yer alır.
BADEM (Amydafus communis)
Tatlı bademyağı tarih boyunca ünlü güzeller tarafından kullanılmış en eski kozmetik üründür. Çok yararlı olan bu yağ bu alanda hala en çok aranan maddelerden biridir. Yüzdeki lekelere, siyah noktalardan dolayı gözenekleri genişlemiş, kuru, ihmal edilmiş, pullanmış ciltlere faydalıdır.
Makyaj silme, cildi temizleme açısından bademyağı kadar etkili başka bir madde bulmak hayli zordur. Cildi yumuşak tutan, bu yağ, ince ve duyarlı ciltlere özellikle önerilir. Bademi nasıl kullanmalı :
1- Bir avuç dolusu tuzsuz kavrulmamış badem sıcak suya konularak bir süre bekletilir kabukları soyulur. Kabukları soyulmuş bademler havanda biraz su (veya gülsuyu) ile dövülür. Suluca bir merhem kıvamını alınca bir tatlı kaşığı bal ve suyun tamamı (1 bardak) katılır.
1–2 saat bekletildikten sonra temiz bir tülbentten geçirilir. Kullanılmak üzere şişeye konup etiketlenir. Kalan badem posası yenir ve ya mask olarak yüze sürülür. Bu posa cildi derinden temizler.
2) İç kabukları çıkarılan bademler biraz ezildikten sonra sütle birkaç saniye kaynatılır. Tülbentten geçirilip süt losyonu olarak kullanılır.
3) Havanda dövülen kabuğu çıkarılmış bir miktar bademe biraz salatalık suyu eklenir. Bir süre bekletildikten sonra süzülüp kullanılır. Bu süte 1–2 damla alkol ve ya 1–2 damla esans katılabilir. Serinletici bir süttür.
4) Yarım litre (2 büyük su bardağı) saf suya (gülsuyu veya çiçek suyu da olabilir) 25 gr. (2 silme çorba kaşığı) şeker katılıp eritilir. Kabuğu çıkarılmış 50 gr. badem havanda dövüldükten sonra bu karışıma eklenir. Karışım 24 saat bekletilip tülbentten geçirilerek süzülür. Bu sütle uygulanacak günlük friksiyon cildi yumuşatır, rengini açar ve hafif çilleri yok eder. Bu güzellik sütünden şeker çıkarılırsa iyi bir deodorant elde edilir.
BAL
Suyu kendine çeken bal çok iyi bir nemlendiricidir. Bal hem kuru, hem de yağlı ciltler için faydalıdır. Cilde düzgünlük verir, yumuşatır ve besler. İçindeki organik asitler ve enzimler kozmetik açıdan balın değerini artırır. Yüzü soluk olanlar yanaklarına pembelik gelmesi için baldan daha iyi bir nemlendirici bulamazlar. Balı yüze yaydıktan sonra parmak uçlarıyla küçük vuruşlar yaparak cilde yedirmeli.
2–3 dakika bekledikten sonra yüzü önce ılık, sonra soğuk suyla cilt arındırılmalı. Bu yöntem kan dolaşımını hızlandırır. Sonuç olarak cilt hafif pembeleşir. Bal yüz kremlerinde, el losyonlarında, masklarda yer alır. Kozmetikte kullanılacaksa iyice sulandırılmalıdır.
BALMUMU :
Arıların imal ettiği sarı renkteki bu madde kolay bozulmaz. Balmumu birçok temizleyici, besleyici ve nemlendirici kremde emülsiyon olarak yer alır. İçeriğinde balmumu bulunan kremler cilde iyice yapıştığından, hava değişikliğinde cildi korur.
Ayrıca çok sıcak iklimlerde yumuşamaya, hatta sulanmaya yüz tutan kremlerde de balmumu kullanılır. Kış dönemlerinde bu madde kolayca sertleştiğinden, kremlere az miktarda konmalı. Aksi takdirde krem cilde zor yayılır. Estetikte beyazlatılmışı yeğlenir.
ESTETİK ACIDAN BİTKİ, MEYVE, TAHIL VE YAĞLARIN YARARLARI
Bilindiği gibi, güzel kokulu yağlar, losyonlar, parfümler tarihin ilk çağlarından bu yana başarıyla kullanılagelmiştir. Bilinmeyen bir şey varsa o da elimizin altında, bahçemizde, doğada, mutfak raflarımızda, cilt bakımında kullanabileceğimiz pek çok ürünün bulunduğudur.
Bu maddeler bedenin besininde yer aldığına göre, neden cilt bakımında yararlı olmasın?
Bedenin ihtiyaç duyduğu minerallere, vitaminlere, eser – elementlere v.b. cildin de ihtiyacı vardır. Altın renkli yağlar, sütlü losyonlar, baldan yapılmış masklar, bitkisel tonikler tarih boyunca ilgi görmüştür. Geçmiş çağların güzellik reçetelerinde bitkisel buğulara, parfümlü yağlara, sirkeye, yumurtaya, meyvelere, tahıllara v.b. rastlanır. Bu nimetlerden yararlanarak cildimizi korumak ve onu genç tutmak bizim elimizdedir.

Bir cevap yazın