Yağlı ve Yağsız Lekeler Nasıl Çıkar

Yağlı lekeler dediğimiz zaman araba yağı, tereyağı ya da margarin veya yağlı yiyeceklerin eşyalar ve giysilerde bıraktığı lekelerden bahsederiz.

Böyle durumlarda yıkanabilir olan kumaşlar biraz deterjan ile ya da kuru temizleme malzemeleri ile ovularak temizlenebilir. Sararmış olan eski yağ lekeleri ise çamaşır suyu gibi beyazlatıcı ile temizlenebilir.

Yıkanamayan kumaşlarda kuru temizleme solüsyonu lekenin kenarlarından başlayarak ortasına doğru uygulanmalıdır. Uygulamayı tekrarlamak için önce mutlaka kurumasını beklemeyi unutmayınız.

Yıkanamayan niteliğe sahip olan kumaşlardan yağ lekesini çıkartmanın başka bir yolu da tebeşir ve ya mısır unu gibi emici özelliği taşıyan bir maddeyi kullanmaktır.

Bu maddelerden herhangi birisini lekenin üzerine doğru serpin, böylece lekeler bu maddeler sayesinde kalıp haline gelecektir.

Daha sonra temiz bir fırça ile yumuşak bir şekilde lekeli bölgeyi fırçalayabilirsiniz. Yağlı ve yağsız lekeler nasıl temizlenir sorusunun ikinci aşamasındaki yağsız leke temizliğine bakalım.

Yağsız leke temizliği, Amerikan kahvesi, mürekkep, çay ve meyve suyu yağsız leke grubuna girmektedir. Yıkanabilir kumaşlarda lekeler hemen soğuk su ile yıkanmalı ve ya silinmelidir. Sonra da lekeli kumaş bir gece soğuk suyun içinde bekletilmelidir.

Eğer leke hala çıkmamışsa lekenin üzerine bir miktar sıvı deterjan sürüp lekeli kısmı soğuk su altında iyice durulayınız. Su ile yıkanmayan kumaşlardan yağsız lekeleri çıkartmak için lekeli kısmı su ile silmeniz bazen yeterli olabilir.

Eğer lekeli bölgeye su dökmek isterseniz lekenin hemen arkasına bir bez koyun ve sprey ya da damlalık ile lekeli olan bölgeye soğuk suyu dökün, damlatın ya da sprey sıkın.

Yağlı ve yağsız leke nasıl temizlenir sorusunun cevabı bu dur. Eğer temizlemek istediğiniz leke taze bir leke ise lekeyi bu yöntemle çıkarma şansınız çok daha yüksektir.

Dikkat etmeniz gereken diğer önemli husus ise alev alabilen temizlik maddeleridir. Bu tür maddeler ile mümkün olduğu kadar dışarıda veya çok iyi bir biçimde hava alan bir oda da temizlik çalışması yapmalısınız.

Bu sırada asla ateşe yakın bir şekilde durmamalı ya da çakmak veya kibrit yakmamalısınız.

Bir cevap yazın