Karnabahar ve Karnabaharın Faydaları

Karnabahar : Turpgillerdendir;iki yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları koyu yeşil, çiçekleri beyaz ya da sarımtırak renktedir. Kış sebzelerindendir.

Lahanaya benzer. Aslında, lahananın çiçek saplarının kısalıp etlenmesi ile lahanadan türemiştir. Yenen kısmı, henüz açmamış yoğun çiçek durumudur.

Yurdumuzda; güzlük turfanda karnabahar, kışlık karnabahar ve mart karnabahar olmak üzere üç çeşidi vardır. fosfor ve Vitamin bakımından çok zengindir.

Karnabaharın yararları: Zihin yorgunluğunu giderir. Cinsel gücü ve cinsel isteği artırır. Sinirleri kuvvetlendirir. İdrar söktürür. Dalak hastalıklarına iyi gelir. Şeker hastalarına faydalıdır. Kalp hastalıklarında şikayetlerin azalmasında yardımcı olur.

Karnabahar Faydaları Nelerdir

Bir sonbahar kış sebzesi olan karnabahar sofralarımızda çokça tükettiğimiz bir besindir. Karnabaharın haşlanıp kızartılması turşusu ve çorbası yapılmaktadır. Karnabaharın faydası çoktur.

Sağlık açısından çokça önerilen bir sebzedir. Size karnabaharın faydalarından bahsetmek istiyorum.

Karnabahar vücut için gerekli olan vitamin ve minerallerin büyük bir kısmını karşılar. İçeriğindeki a vitamini ie göz hatalıklarına çok faydası vardır, görme problemi yaşayan kişilere önerilir.

Daha sonra yine e vitamini ile hücrelerin yenilenmesinde cilt güzelliğinde de katkısı vardır. Kalsiyum potasyum fosfor magnezyum gibi mineraller açısından çok zengin olup diş gelişimi kemik gelişimi kansızlık gibi hastalıklara çok iyi gelir.

Sağlıklı düzenli beslenmek isteyen kişilerin sofralarında sıkça yer verdikleri bir besindir. Özellikle de diyet yiyecek olarak kullanıldığı zaman buharda pişirilmesi sağlık açısından çok faydalıdır.

Kalorisi düşük olduğundan diyet bir besin olarak kullanılır. Karnabahar çok iyi bir idrar söktürücüdür. Vücuttaki fazla suyun dışarıya atılmasında yardımcı olup vücudun su dengesini ayarlar. Sabahları ilk uyandığınız zaman midede oluşan krampları ve ağrıların geçmesinde karnabahar iyi bir ilaçtır.

Karnabahar mide rahatsızlıklarında kullanılır. ayrıca karnabahar vücudun toksin maddelerden arındırmaya yardımcı olur. Şeker hastalarının da çok kullandığı bir besindir.

Karnabahar içeriği sayesinde şeker hastalarına derman olur. Ayrıca karnabaharın cinsel artırıcı etkisi vardır. cinsel istikrarsızlığı olan kişilerin kullanılması gerekir. karnabahar kalp damar hastalarına önerilen bir besindir. Kalbin sağlığını korur.

Ayrıca obezite için de faydalı bir besindir. Karnabahar çok iyi folik asit içerir. Bu yüzden hamile bayanların özellikle tüketmesi gerekir.

Karnabahar vücudun günlük vitamin ve mineral ihtiyacının bir kısmını karşılar. Karnabahar, sağlıklı dengeli ve düzenli beslenip sağlıklı yaşamak isteyenlerin tercihidir.

Karnabahar aynı zamanda vücudu toksinlerden arındırır. Özellikle karaciğeri toksinlerden temizler. Obezite riskini azaltır, kalbi güçlendirir ve kalp rahatsızlıklarına iyi gelir. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir, midede oluşan rahatsızlıklara yakalanma riskine karşı koruyucudur.

Karnabahar iyi bir idrar söktürücüdür. Diyet yapmak isteyenlere buharda pişirilmiş karnabahar ve suda haşlanmış karnabahar tavsiye edilir. Şeker hastalığı bulunan ve şeker hastalığı bulunma riski taşıyan kişilerin rahatlıkla tüketebilecekleri bir besindir. Cinsiyet hormonu üzerinde etkisi olan karnabahar aynı zamanda cinsel gücü ve isteği artırır. İyi bir folik asit kaynağıdır, günlük ihtiyaç duyulan folik asit miktarının neredeyse tamamını karşıladığı için hamilelere hamilelik dönemleri boyunca karnabaharı bol tüketmeleri tavsiye edilir.

Yüksek oranda su ve lif içeren karnabaharın sindirimi oldukça kolay olduğu için kabızlık sorunu yaşayan kişilere tavsiye edilir. Karnabahar içeriğindeki lifler sayesinde sindirimi kolaylaştırdığı gibi toksin maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur ve kişinin kolon kanserine yakalanma riskini en aza indirir. Karnabahar aynı zamanda beyin gelişiminde çok faydalıdır ve çocukların bolca tüketilmesi erken yaşta beyin gelişimi için oldukça önemlidir. Karnabaharın eklem ağrılarına iyi geldiği ve kemik erimesini engellediği bilinen bir gerçektir.

Karnabaharın taze, mevsiminde tüketilmesi önemlidir. Karnabaharın çiçek denilen baş kısmı ne kadar sıkı olursa o kadar kalitelidir Karnabahar alırken bu ayrıntıya dikkat ediniz. Karnabaharı yiyebileceğiniz kadar pişirip taze taze bekletmeden yemeniz içeriğindeki vitamin minerallerin besin değerinin kaybolmaması için önemlidir.

Bir cevap yazın